Artrosa pravého kyčelního kloubu - bolest v pravém podbřišku?

Dobrý den, můj dotaz se týká moji mamky (70), kterou již asi měsíc trápí bolesti v podbřišku spíše k pravé straně. Poprvé se bolesti objevily, když si ze dřepu chtěla stoupnout a od té doby v podstatě nepřešly. Mění se jen jejich intenzita. Většinou po ránu je to mírnější - snesitelnější, někdy bolest zesílí po námaze, ale ani to není pravidlem. Bolesti ale zesiluje chůze. Bolí ji podbřišek až do slabin (bolest je píchavá, tahavá až pálivá a někdy až velmi silná). Mamka měla před hodně roky diagnostikovánu nějakou štěrbinu mezi obratlemi bederní páteře, takže na nějaké bolesti zad až vzadu do stehna je v podstatě zvyklá, ale toto ji teď úplně omezuje v běžném životě. Absolvovala gynekologickou prohlídku včetně sona - v pořádku. Pak obvodní lékařka měla podezření na pánevní kýlu a poslala ji na chirurgii, kde ji prohlédli, udělali rtg pravé kyčle a sono břicha a ledvin. Výsledky posílám v příloze. Na chirurgii vyšetření ukončili tím, že původcem bolesti je pravá kyčel. Jenže ona nemá a nikdy ani neměla bolesti v kyčli ani omezenou hybnost kyčlí, a i když s nohou kroutí a hýbe jakkoliv, tak ji kyčel nebolí. Myslíte si, že je opravdu možné, aby kyčel, která nebolí, vyvolávala takovéto silné bolesti podbřišku a slabin ? Navíc mamka bere léky na vysoký tlak, Euthyrox a hlavně WARFARIN a i přes tuto skutečnost ji pan doktor doporučil Nimesil granulky pro dlouhodobé užívání při silných potížích. Mně se to všechno nějak nezdá, mám strach, aby se něco nezanedbalo. Ona se potřebuje těch bolestí zbavit, ne jen je tlumit ! Velmi vás prosím o váš názor na doporučenou léčbu a radu, co ještě podniknout, aby se náhodou něco nepřehlédlo. Děkuji předem .... Iv.

Odpověď odborníka:

Je málo pravděpodobné, že by potíže tak silně vycházely z kýčle, která je změněna počínající artrózou. Velmi pravděpodobně jsou při negativním chirurgickém nálezu bolesti vystřelující z degenerativních změn horní části bederní pateře, první a druhý bederní obratel, kde může existovat degenerativní změna na meziobratlové ploténce nebo útlak obratlového výrůstku na míšní kořen, což se projevuje bolestí v pravém třísle. Chirurgický nález je třeba ale sledovat.. Obraťte se k vyšetření a řešení na ortopedickou ambulanci. Vyšetření, zobrazovací metody a řešení dle stavu konservativní nebo dokonce operační.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: