Artroskopia

Dobrý deň, som vrcholový športovec (hádzaná) chcel by som sa spýtať na môj stav, toto ukázala magnetická rezonancia: Výrazná parc. lézia/distenzia LCA susp. gr. II. Kissing kontúzia kost. drene lat. kondylov femuru a tíbie subchondrálne. Komlexná lézia predného rohu a tela laterálneho menisku s horizontálnou a flap zložkou gr. III, dorzálne od zadného rohu susp. parameniskálna cysta. Parc. lézia prox. priebehu LCL gr. II. Výraznejšie degenerat. zmeny zadného rohu mediálneho menisku gr. II. Objemná reakt. synovitída suprapatellárne, interkondylycky. St.p.m. Osgood-Schlatter, tendinóza lig. patellae. Toto je teda výsledok magnetickej..ale môj lekár si nemyslí, nezdá sa mu, že by bola potrebná artroskopia a nechal to na posúdenia a zváženie traumatológom, opuch nemám žiadny bolesť cítim iba pri absolútnom vystretí kolena inak ani nie. prosím poradíte mi a preložíte mi čo to vlastne je a či je potrebná tá artroskopia? ďakujem s pozdravom

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lukáši. Bohužel na Váš dotaz odpovídám s prodlevou a tak není možné jej rovnou referovat kolegům ortopedům. Prosím, pokud můžete, položte jej znovu a zaškrtněte Váš problém jako ortopedický. Vzhledem k tomu, že jste profesionální sportovec a poškození vazivového aparátu v koleni máte podle mého soudu pokročilé, já bych naopak artroskopii doporučil. Dost pravděpodobně Vás bude čekat i náhrada předního zkříženého vazu. Volně přeloženo máte většinově zničený přední zkřízený vaz, který je jedním z hlavních stabilizačních prvků kolena. Dále máte dokonce už i poškozenou chrupavku na zevním kondylu stehenní kosti a odpovídajícím místě zkloubení s kostí lýtkovou. Aby toho nebylo málo, máte i poškozený zevní meniskus. A kromě toho na to Váš kolenní kloub reaguje zánětem synovie, což je tkáň, která produkuje nitrokloubní "mazivo". Z mého pohledu je indikace k ASK zcela na místě. Záleží však také na klinickém nálezu a skutečné zátěži kolena. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
bolesť kolena | Od: Simona | 2.3.2015 17:50
Dobrý deň
chcem sa opytať pre vysvetlenie čo znamená Drobná parciálna lézia LCA v dif. dg skôr inveterovana po distenzii.??

Ďakujem
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: