Astma

dobri den chtěla jsme se zeptat muj syn nema ješte diagnozu astma ale alergoložka si to mysli ma teprve 2 a pul roku bereme kortikoidy flixide 4 mesic budem to brat do 12 mesice kdy jdme na testy na ruku ohlende alergii nemyslim i že ma alergii pozoruju jeho kašle a stavy a nikdy to neni v tom samym obdobi a ani stejne nic mene byla mi doporučena lečba bylinkama k tehle nemoci tak sjme to zkusila a zda se mi to dobre divizna ale všichni řikaj že je maly na to nevite vim že se bylinama nezabyvate ale opravdu se mi zda syn lepši a hlavni ma otazka nikdy jsme nezažili žadny zachvat ani duškost nic podobneho jen stale se opakujici kašle a virozy a chci se zeptat jak syn přestane brat ty kortikoidy nemuže se stat že telo se zvykne a pak to začne že bude mit zachvaty a duškost atd bez toho leku abych se nato připravila i když si myslim že syn astma nema stejne se toho obavam davam i xyzal a musim řict že nevidim znmenu u brani nebo ne nekdy vynecham tyden a je bez kašle a jak ho dam tak kašle atd ted mame rymu tak zase kašlem už to trochu poznam že je to v kkru zahlenene a tak to ame pokažde a pak to steče dolu a je stoho zanet prudušek u tech kortikoidu to vetšinou se vyleči rychleji a lip to uznavam ale na krčnim nam řekli že je všecno v pořadku muj manžel taky ma pořad ucpany nos a polyka hleny je možne že by to syn mněl po nem?dik KLara

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnostikovat astma u malého dítěte není jednoduché, astam je chornické zánětlivé onemocnění průdušek, které má různé příznaky, nemusí se projevovat poouze záchvaty dušnosti, ale opravdu velmi častý příznka je recididivujícící kašel, dlouhodobě přetrvávájaící kašel po virosách, samam virová infekce může zvýšit reaktivitu průdušek. Léčba malou dávkou kortikosteroidů ve Vašem případě Flixotide, je na místě, tyto léky se podávají jako dlouhodobá preventivní léčba zánětu v průduškách, účinek nastupuje pomalu a anopaku pokud je synovi několik dní nepodáte, tak nemusíte hned pozorovat zhoršení, protože léky po určitou dobu ještě působí. Je dobře , že se doplní i testy na vyloučení alergie, píšete, že nepozorujete sezonní zhoršení, ale josu i celoroční alergeny - roztoče, některé druhy plísní, zvířecí alergeny, které mohou astma vyvolat. Dále by se ještě měl vyloučit gastrezophageální reflux, zvětšená nosní mandle. Bylinky můžete volit jako doplňkovou léčbu, ale preferovala bych postup Vašeho alergolgoa.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Články: Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Zarudnutí a svědění oční...
Trápí vaše oči alergické příznaky? Jen studený obklad nestačí
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Články: Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Mezi příznaky "nespecifické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: