Blok kolena a mrt

Dobrý den. Mám dlouhodobý (více než 5 let) problém s kolenem. Jednou za rok se náhlé při chůzi zablokuje, začne bolet a mám otok. Díky Veral gelu (diklofenak) a postupným šetrným cvičením bolest a otok zmizí do měsíce a zase mohu sportovat. Ortopedové podle rentgenu nic vážného nenacházeli. Před půlrokem při sportovaní se mi zase zablokovalo koleno (žádný uraz nebyl), na pohotovosti provedli punkci (35ml haemorr výpotek). Po pobytu v lázních se stav kolena hodně zlepšil, ale zůstal menší otok a bolest při běhu a sestupováni se schodu, které pomalu odeznívají. Ortoped nabídl diagnosticko-léčebnou artroskopii. Radši bych šel dřív na magnetickou rezonanci, která by pomohla diagnostikovat problém bez operace. Ale doktor nechce dávat žádanku na MR vyšetření, prý nemá k tomu pádný důvod a pojišťovna to neschválí. Má-li pravdu, že MR nedokáže odhalit problém kolena, jenom artroskopie?

Odpověď odborníka:

Artroskopie je nepochybně diagnosticky výtěžnější postup než magnetická rezonance, ale při dlouhodobých a vyšetřovaných a ošetřovaných potížích by provedení MR bylo na místě. Patrně se jedná nporuchu celistvosti menisku kolena. Artroskopie stav vyřeší, následná rehabilitace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: