Bolest a brnění levé ruky.

Již od listopadu jsem pociťoval brnění v levé ruce, které později přecházelo jednak v tupou bolest bez určení přesného respektive měnícího se místa v prstech (palec, ukazováček), loketní kloub respektiva sval, pod lopatkou a i částečně v krční páteři. Vyprovokování bolesti záviselo na natočení hlavy nebo i na stisku v oblasti lopatky (spíše oboje). Kromě toho při pohybu prudké bolesti bolesti vystřelují bez určení místa v celé této oblasti. V současné době jsem cca měsic v ošetřování u neurologa, avšak zatím bez jakéhokoliv zlepšení (spíše se bolesti hlavně v noci zvyšují). Současný způsob léčení je pití magnesia (magnosolv). Před rokem jsem byl ozařován na prostatu viz příloha. Na kontrolu půjdu až na podzim. Na holeni pod kolenem mám značný výrůstek na kosti. Současná vyšetření – roentgen páteře resp. neurologické bez nálezu. Přikládám výsledky. Můj otec zemřel na rakovinu plic (1959), bratr mé matky zemřel po operaci nádoru v mozku (cca 1955), sestra mého otce rovněž zemřela po operaci nádoru v mozku (cca 1955), můj děda zemřel na leukemii a můj bratranec zemřel na rakovinu kostí levé ruky (2014), dcera mého bratra zemřela na nádor v mozku (2011). Prosím o doporučení, jak dál postupovat. Připadám si sice jako hypochondr, ale nějakou jistotu bych se přece jen rád dověděl. Děkuji předem.

Odpověď odborníka:

Pane Houdek,
pokud je brnění bolestivé doporučila bych analgetika (léky proti bolestem) v tabletách, injekci nebo infuzích dle intenzity bolesti. Druh léku by měl určit neurolog neboť já neznám Vaši anamnézu stran alergií a možných interních onemocnění.
Vzhledem k údaji o nádoru prostaty bych doporučila dovyšetření krční páteře- zvážit provedení scintigrafie kostí nebo MRI krční páteře. Některé bolestivé body na paži mohou být přenesené. Pokud brnění není difuzně ve všech prstech a šíří se jen do palce a ukazováku, možná by stálo za to provést i EMG (elektromyografie- zjistí event. poškození nervu).
V terapii bych ještě doporučila rehabilitaci. Šetrné cvičení Vám vybere fyzioterapeut po vyšetření. Vzhledem k nedávnému ozařování se nedoporučuje elektroterapie a magnety. Na uvolnění svalů je možné použít parafín nebo masáže, pokud neužíváte léky na ředění krve a nejste kardiak.
Nevím ze které části středočeského kraje jste. Doporučila bych Vám např. rehabilitaci v Berouně v nemocnici u prim. Horáčka.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: