Bolest kloubů u dítěte

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o názor na potíže mé téměř 3-leté dcery. Dcera byla léčena antibiotiky Amoksiklav pro bakteriální zánět v těle (bez určení původu) Měla pouze noční bolesti chodidel a zvýšené CRP. Po týdnu léčby Amoksiklavem, žádná změna, stále se každou noc budila pro bolest chodidel. Po tom týdnu se jí začala objevovat vyrážka - slité vystouplé rudé mapy. Amoksiklav vysazen. Pro zhoršující stav, otok kotníků, nártů, zápěstí, prstů, a otoku v obličeji byla poslána do nemocnice. V nemocnici nasazeny antibiotika Klacid (CRP 122) kromě otoků na ní nic kromě vysokého CRP neshledávali. Dále měla ještě Prednison a Dithiaden na ty otoky. Po týdnu přichytila rotaviry, 1 den vysoké horečky i 40st. CRP 142. Po odeznení rotavirů si začala stěžovat na bolest levé ruky a nohy. (4.4.2015) Ruku nezvedla, na nohy se nepostavila, vyšetřena neuroložkou - neurologicky v pořádku. Dále vyšetřena ortopedem - mírný výpotek v kyčli. Ruku nevyšetřil. Propuštěna do domácí ošetřování s klidovým režimem, který jsme dodržovali. Nasazen Nurofen 3x3ml do příští kontroly. Po týdnu kontrola v pořádku. Dále jsme ale drželi klidový režim. Už je to ale měsíc a dcera si stále stežuje na bolest, která se přestěhovala do právě poloviny těla. Při větší námaze, začne večer pokulhávat, že jí bolí noha a zárověň i ruka. Na noze si myslím, že je to kyčel a na ruce si ukazuje na zápěstí. Při bolesti tedy nasadím na 2-3 dny nurofen a bolesti ustoupí, ale pak se zase za pár dní objevují. Je možné, že se parainfekční zánět může rozvinou jen na jedné polovině těla a zárověň bolet kyčel i zápěstí? Z krve se neprokázaly žádná autoimunitní onemocnění. Kontrolní CRP na ortopedii negativní. Nemůže se jednat o nějakou závažnou nemoc? Např. rakovinu kostí?? Mám žádat další vyšetření? Nelíbí se mi ani dlouhodobé podávání Nurofenu. Budu velmi ráda, pokud si na můj dotaz uděláte čas. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Podle toho co píšete se může jednat o parainfekční potíž (pak je ale nutno nalézt zdroj infekce v těle, který tyto potíže působí - pak může boelt jakýkoliv kloub) nebo se může jednat o počínající revmatické onemocnění ( proto asi byly nasazeny kortikoidy). Domnívám se, že v dané chvíli Vám pomůže pouze podrobné dětské celkové či revmatologické vyšetření . Ortoped Vám může maximálně pomoci punkcí některého z kloubů ale s celkovým systemovým či parainfekčním onemocněním si neporadí.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: