Bolest kloubu u palce na noze

Dobrý den pane doktore, již asi dva roky mě bolí kloub na pravé noze. Jedná se o místo hned za palcem a když si stoupnu na špičky nebo obuji podpatky, tak ta bolest vystřeluje k dalšímu kloubu hned za palcem, takže mě bolí oba klouby. Nejdříve mě to bolelo po delší době, kdy jsem stála na podpatcích (třeba na plese) a pak už jsem si nemohla obout podpatky vůbec (nenosím je často, asi 2x měsíčně, teď už skoro vůbec kvůli bolestem). A letos mě začal kloub bolet vždy, když jsem byla ve velké zimě delší dobu venku (v teniskách nebo kozačkách bez podpatku) a stále se to zhoršuje. Když jsem byla u doktorky, nic nenašla a na rentgenu je vše v normálu, žádný nález. Nevíte, kam se mám obrátit či co by to případně mohlo být? Je mi teprve 19 a jediné mé onemocnění se týká štítné žlázy, která s tím nejspíše nebude mít nic společného. Nijak závodně nesportuji a ani nohy příliš nenamáhám, že bych denně stála apod. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vliv mohou být vrozené změny tvaru chodidla, příčně plochá noha, užití nevhodné obuvi, ale také revnmatická aktivita kloubů. Objevují se zde i úponové bolesti, entezopatie, neuralgie nervů na plosce nohy. Doporučuji opětné zhodnocení stavu na ortopedii, spolu s krevními testy na revmatologii. Podle nálezu potom vhodná rehabilitace a fyzikální léčba přimo kloubu mezi záprstní kostí a palcem. Opravdu je třeba miniciozně stav kloubu posoudit na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: