Bolesť kolena

Dobrý deň, mám 14 rokov. 8.3. na futbalovom tréningu ma spoluhráč nechtiac skopol po pravom kolene na vnútornej strane.Koleno mi do 5 minút opuchlo a hybnosť bola minimálna.Na koleno som si dala studený obklad ,ráno som si to namazala Fastum gélom a potom som si na miesto opuchu dala octanovú masť.Do týžďňa mi koleno odpuchlo a bolesť ustupovala.Koleno som ani po mesiaci úplne nenarovnala a ani nezohla.21.4. na zápase ma protihráčka skopla po opäť po kolene a zhruba na tom istom mieste (časť vnútornej strany kolena a pod jabĺčkom) zápas som kvôli veľkým bolestiam nedohrala.Opäť som kolenom nemohla veľmi hýbať. Po 3 dňoch bolesti takmer úplne odišli. 28.4. som na tréningu pri prudkej zmene smeru pocítila veľkú bolesť na vnútornej strane kolena.Na koleno som nemohla veľmi dostúpiť a tak som na druhý deň navštívila chirurgickú ambulanciu.Na lekársku správu mi lekár napísal : pravé koleno:opuch,bez náplne, bolestivý,pevný MCL,LCA drží,bolesť v med. komp. a apex patellae, man na MM skôr negat,RTG negat Diag.:Contusio genus ant et excvor l. dx Distensio MCL levis lekár mi koleno znehybnil vysokou ortézou a povedal mi že na snímku je krvná zrazenina.Pri Kontrole na ktorú som prišla o týždeň mi opäť dopísal : pohyb 10 až 132 stupnov,bolestivý MCL man na MM skôr negat. Ponechal mi vysokú ortézu ešte na 2 týždne .Na kontrole 21.5.mi pán doktor predpísal už len menšiu ortézu.Pri poslednej kontrole mi ešte dopísal väzy pevné, man na men negat. a vypísal ma narehabilitáciu. Prešiel už mesiac po poslednej kontrole a ak mám koleno dlhšie zohnuté tak ak ho chcem potom narovnať je to bolestivé.Bolesť sa často dostavuje počas tréningu ak tvrdšie dostúpim alebo prudko narovnám či zohnem koleno,no bolesť sa vie dostaviť aj počas dňa keď som nevykonávala žiadnu záťaž.

Odpověď odborníka:

Doba od 8.3.14 je již dostatečně dlouhá, aby se boční vaz i při přerušované léčbě a opakované traumatizaci zhojil. Boční vaz má anatomickou souvislost s meniskem kolena, v případě bočního vnitřního vazu kolena souvislost s vnitřním meniskem kolena. Bylo by třeba ujasnit případnou možnost poranění menisku a dalších struktur měkkého, tedy nitra, kolena a to vyšetřením magnetickou rezonancí. Vyšetření na ortopedické ambulanci. Pokud by tam byl úrazový nález potom artroskopické ošetření s následnou rehabilitací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: