Bolest kolene

Dobrý den,je mi 14 let a 3x tydne trenuji sportovni aerobik.Celou sezonu na treninkach nic,ale ted o prazdninach pri behani me zacalo bolet prave koleno z vnejsi strany.Zatim jsem od zacatku prazdnin behala 2x po pul hodinach a to bylo ok.Kdyz jsem byla behat po 3.na dovolene po plazi..ubehla jsem si,co jsem mela (pul hodiny) a v hotelu me to zacalo bolet.Pak jsem to tedy nechala odpocivat a byla jsem to zkusit zas,cca po 150m se to vratilo a pote uz neubehnu nic a dalsi den jsem rada ze muzu vubec chodit,do tri dnu to vzdy zmizi.Bolest citim jen pri behu,nebo kdyz bezim po schodech,v ostatnich pohybech ne,casto jezdim na kole a to je v pohode,bez bolesti. Pravidelne nebeham,ale fyzicku si udrzuji.Ted na konci skolniho roku jsme chodili behat s tymem- take bez bolesti. Kazdy mi rika neco jineho,mamka ze to jsou vazy,trenerka ze to je bud meniskus nebo neco s rustem,a ze mam delat to,pri cem me to neboli ze se nemam stresovat,dalsi clovek,ze je to tim,jak jsem cely rok nebehala a ted jsem zacala s velikou zatezi.Ja sama bych sla na rengen asi,ale doktori mi vzdycky rekli,kdyz jsem mela podobne problemy,ze mam byt v klidu no,takze bych to cekala zas. Za 3 tydny mam soustredeni,ktere bude take hodne o behani,potrebuju byt v fit.Pouzivam biolampu 2x denne a nasvicuji si to treba 20 minut.Take bych se chtela zeptat,jestli tedy mam byt v klidu,nebo jestli na tom kole muzu jezdit a delat to,pri cem me to neboli.Mam hodne veliky strach,aby se mi to nevratilo pri treninkach.

Odpověď odborníka:

Častý nález u sportovců. Většinou se jedná o potíž s vnitřním bočním vazem kolena. Tam dochází k opakované traumatizaci vazu při přetrenování. Mikroruptury ve vazu, distenze vazu, v místě kontaktu vazu s kostí se objevuje zánětlivá nemikrobní reakce jako nález při přetížení a ta bolí. Je na místě vyšetření ortopeda, posoudit stav kolena, jeho konfiguraci, osu kolena, hybnost kolena, pevnost vazů. Rtg kolena Ultrazvukové vyšetření může najít změny ve struktuře vazu. Nelze zcela vyloučit i změny na kloubní výstelce, kloubní chrupavce. S meniskem vnitřní vaz tvoří jeden anatomický celek, Někdy se tak projevují příznaky chondropatie kolena. Změny na chrupavce opět při přetížení. I zde může být prosáknutí chrupavky, mikrotrhlinky. Každopádně ona vyšetření, omezení až vynechání treninku na 3 týdny, poté postupně reedukace pohybu, využití měkké ortézy kolena, vhodná spolupráce s rehabilitací, kde pohybová a fyzikální léčba. Jinak dle nálezu ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: