Bolest kolene

Dobry vecer. Uz si nevim rady. Vloni v breznu jsem docela nestastne doma spadla a slysela jsem prasknuti v koleni. Nad kolenem z vnejsi strany se mi udelala mala hrcka. Po nekolika diagnozach na ultrazvuku zjistili, ze mam praskly meniskus a v miste te hrcky je echogenni lozisko velke 1 x 2 cm. V srpnu mi byla provedena artroskopie, kdy mi byl odstranen meniskus, v rijnu mi bylo aplikovano 6 injekci erektus do obou kolen, po kterych se mi znacne zhorsilo i druhe koleno, se kterym jsem do te doby nemela problemy. Jsem sice objednana na MR na unor, ale pripadam si uz jako simulant, kdyz rikam, ze me to operovane koleno boli cim dal vic. Cela vnejsi strana me boli jako bych tam mela cerstvou obrazeninu, boli i na dotyk, mezi svatky se to vyrazne zjorsilo i kdyz chodim minimalne a k tomu jeste aspon s jednou berli minimalne. V noci me budi priserna bolest v koleni, k tomu me zacalo bolet i jedno misto v kycli. Boli me to pri chuzi, v klidu, ve spanku, neustale hledam polohu, ve ktere by se to aspon na chvili uklidnilo, ale rano uz skoro brecim bolesti. V noci me to budi asi tak po hodine, pak mi jedinou ulevu na chvili prinese co nejvic nohu nasponovat, chvili ji tak drzet, pak zmenim polohu a znovu ji co nejvic na chvili napnu. Pak zase na chvili usnu. Na kazdem ultrazvuku se me ptali, jestli jsem nemela pretrhane bocni vazy, ale o tom nic nevim. Prasky na bolest na to nezabiraji, lekar mi tvrdi, ze je to pro nej zahada a ze mam prijit za dva mesice. Do vanoc jsem absolvovala 40 rehabilitaci, ale po kazde jsem nemohla pak vubec chodit. Muzete mi prosim rici Vas nazor? Bydlim okres Brno venkov. Dekuji za odpoved. Iveta

Odpověď odborníka:

Ortoped koleno jistě vyšetří a stav zhodnotí, zhodnotí se i předchozí nález na artroskopii. Je třeba vyřešit i otázku, zda se nejedná o zánětlivý proces v koleni, zda koleno není teplejší. K dořešení je vhodné nejen vyšetření kolena magnetickou rezonancí, kterou máte plánovánu, ale vyšetření obsahu kolena, výpotku, který se získá punkcí, jeho vyšetření v laboratoři. Kromě toho je třeba zhodnotit i možné zánětlivé ukazatele v krevním vzorku. Kromě toho dozovaná rehabilitační péče je na místě. Obraťte se s dořešením na svého ortopeda, bolestmi ve spánku byste neměla trpět.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: