Bolest kostí a kloubů, otoky

Dobrý den, paní doktorko, 2 měsíce běhám po lékařích a zatím bez výsledku. Už se začínám obávat, jestli nemám vážnější problém. Kromě neustálého pocitu nachlazení (ale mám děti brzy po sobě a starší dcera začala chodit do školky, odkud často přinese nějaký ten bacil) mě bolí záda, žebra (nebo mezi žebry, neumím to specifikovat), kosti a klouby, především na pravé straně. Sice jsem 3,5 roku vkuse nosila děti a to i během těhotenství, ale jen na levé straně, abych pravou rukou mohla pracovat. Navíc mi asi před měsícem natekl pravý biceps, rameno a stehno, pobolívá, ale vyloženě bolí jen po zmáčknutí, ani není zarudlý. Při sebemenším bouchnutí nebo zmáčknutí se mi hlavně na nohách dělají hnědé modřinky a trvá dlouho, než zmizí. Místa pak bolí. Na ortopedii zjištěna osteoporóza (RTG kolene a bederní páteře, někteří doktoři tvrdí, že po těhotenství a kojení nonstop 2x více než rok to může být normální, jiným to přijde na můj věk 37 let moc brzy), RTG páteře mi nedělali, jen při další návštěvě mi dali injekci do zad, po které mi bylo hůř. Sono gynekol a břicha v pořádku, RTG plic a srdce také. Na sonu prsa nalezena cysta, ale prý je to obyčejná cysta. Kvůli mírně zvetšeným uzlinám mi v Motole na hematologii dělali veškeré krevní testy, kromě lehké anémie (zlepšení po nasazení železa), kolísající sedimentace a vysoké EBV (mononukleóza v mládí) vše v pořádku. Dělali i částečně test na myelom, ale jen bílkovinu, ELFO séra a onkomarkery B2mikroglobulin, asi hlavně kvůli lymfomu, že se to vztahuje na obě onemocnění. Vše v normě. Bojím se rakoviny kostí. Přicházel by i přes toto v úvahu myelom? Nebo podle příznaků jiný druh kostních nádorů, popř.metastázy, když jde o bolest tolika kostí a kloubů naráz a většinou jednostranně? Ještě mě čeká neurologie, ale mají dlouhou objednací dobu. Závěrem bych chtěla podotknout, že před měsícem jsem na tom byla špatně psychicky, hrozné nervy, jak se pořád nevědělo, co mi je, bála jsem se o děti, moc toho nenaspala, v noci se potila. V té době jsem měla takové svalové napětí, jako bych uběhla maraton. Brzy jsem se ale srovnala a pak už zůstaly zase jen ty fyzické obtíže, akorát horší než předtím. Prosím o Váš názor, jestli je Vám to podezřelé a kam byste mě případně ještě poslala. Děkuji, Pavla

Odpověď odborníka:

Milá Pavlo, jako matka s čerstvou pamětí, jak nás dovedou těhotenství, péče a neustálé starosti kolem dětí vyčerpat, to vidím na vyčerpání organismu, který se Vám snaží naznačit, že takhle to nepůjde, že chce také svoji dávku péče! Jako onkolog, když si shrnu, co jste popsala a jakými vyšetřeními jste prošla, to vidím také tak. Pokud jste byla v péči hematologie v Motole, pak jistě pokud měli podezření na myelom, udělali vše, co považovali za nutné. primární rakovina kosti je ohraničené onemocnění. A metastazy v kostech by na provedených rentgenech jistě zachytili. Ještě bych asi zvážila vyšetření na revmatologii, s ohledem na bolesti svalů a kloubů, oslabením organismu se může nastarovat i nějaké autoimunitní onemocnění. Víc mne v tuto chvíli nenapadá, myslím, že jste vyšetřena celkem zevrubně a pečlivě. Než vyšetření doproběhnou zkuste více odpočívat, cvičit, chodit na vzduch a také prostě se starat jen tak o sebe, ne jen o všechny okolo.Držím palce.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: