Bolest nártů u nohou

Dobrý den. Ráda bych znala Váš názor na můj problém. Již desátým rokem pracuji v zaměstnání kde celou směnu 7,5 h, někdy i 12-16 h. stojím, případně poodejdu dva kroky a zpět. No a posledního cca půl roku mi začali dost bolet nárty. Více pravá (jsem pravák) tu namáhám více. Mám ploché nohy. Před 6 ti lety jsem musela půl roku chodit po vnější straně a to z důvodu zarůstajícího nehtu, léčba Lápisem a následný chirurgický zákrok nehtového lůžka a to hned dvakrát. Jiný úraz ohledně nártů jsem nikdy neměla, jen před 12 lety vyvrknutý kotník. Mám nadváhu, což bude také jedna z příčin. Myslíte si, že bych měla zajít k lékaři ortopedovi? Je nutné mít doporučení od praktického lékaře? Moc děkuji za případné odpovědi.

Odpověď odborníka:

Vyšetření ortopeda je důležité, zvláště když již máte změny na noze zjištěny. Plochá noha. Změny mohou opravdu způsobovat reakci v plosce nohy, kde traumatizací plantárního nervu dochází k bolestem nohy. Rovněž změny na nožních kloubech, v jejich poloze vede k předčasné artróze. Tedy ortopedie ano, doporučení praktického lékaře je vhodné, rtg snímek nohy, dle nálezu medikace, jistě rehabilitace a fyzikální léčba. Předpis dle nálezu i ortopedických pomůcek. Stav by se takto měl zlepšit. Horší bude, že omezení polohy ve stoje bude jistě svízelné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest nartu | Od: Karolína | 10.11.2015 16:05
Začala mě bolet noha v oblasti nártu. Když se
bolest postupně stupňovala, pořídila jsem si
ortopedické vložky do bot Medicovi a bolest
zmizela
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: