Bolest rad

Bolest zad Dobrý den, je mi 39 let, měřím 178 cm, vážím 62 kg, celý život jsem sportovala, nemám nadváhu, ale bohužel jsem kuřačka (10 denně). Posledních 7 měsíců mám nesnesitelné bolesti zad mezi lopatkami. Bolí celý den, při sezení, chození i ležení. Ve spánku ne. Předcházela tomu cca před 5 lety bolest zápěstí pravé ruky (jsem pravačka) poté i šlachy, ruka začala bolet z namožení po badbintonu. V té době asi 3x podstoupen obstřik u orthopeda, do šlachy ruky, i zad pod lopatku (řečeno že tam je původ bolesti). Pracuji u pc, bolest se držením ruky na myši zhoršuje. Naučila jsem se ruce vyměnovat abych pr. ruku šetřila. Sedím vzpřímeně, pc proti očím, nehrbím se. Od letoška se bolest propojila se zády, kolem lopatek, bolest je pronikavější než u ruky a stěhuje se z prava do leva a opačně. Internistka provedla odběry krve, zánět nenalezen, rentgen prokázal skoliozu, mírnou kyfozu s osteotypy. Podstoupila jsem 10 infuzí (5 různých protizánětlivých a hojivých látek), 3 týdny klid na lůžku + lék Zaldiar, nasazení hořčíku a vápníku. Mezi lopatkami cítím na pohmat bulky ve velikosti pingpongových míčků, bolest se na začátku střídala i s křečí, která později ustoupila. Údajně prý došlo ke stažení svalů nebo vazů z přetížení, že se to vysokým a málo osvaleným lidem stává. Dále podstoupeny hloub. masáže, krátce úleva, ale po prvních pohybech se bolest vrací, několikrát akupunktura, plavání, 9x rehab. s fyzioterapeutem, ten zase tvrdí že příčina je v krč. páteři, ani po pravidelném několika měsíčním cvičení doma, žádná úleva. Neurolog vyloučil karpály, napsal zmíněné rehabilitace. Internistkou vyzkoušeny i antidepresiva na uvolnění zad + zda není příčina psych. charakteru, beze změny. Dále čínská medicína - léčba tenkého střeva dle drah bolestivých bodů v zádech, nasazen Aricularia - MRL, vynechání laktózy ve stravě. Snad jediné co jsem ještě nepodstoupila je magnetická rezonance, byla mi odmítnuta, že se podstupuje jen ve vyjim. případech např. po pooperačních bolestech. Co jsem za 7 měs. vysledovala, zabírá intenzivní nahřátí svalů teplem (jen krátce) a lék D.H.C. Continus 2x denně, jakmile však vysadím, bolest je zpět. Jsem zoufalá, neustále limitována bolestí, žádný lékař nemůže najít příčinu bolesti. Prosím o radu, nebo na co se zaměřit. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Vaše bolesti zad jsou řešeny všemi možnými dostupnými způsoby. Infúze, rehabilitace, analgetica. Jste dobře vyšetřena odborným lékařem. O problému jste informována, nejste obézní. Kouření je škodlivé, ale na bolesti zad nemá vliv. Vaše potíže souvisí s vaší konstitucí, někdy bolesti zad začnou v 35 letech, jindy v 70 letech. Rovněž strnulá poloha u počítače páteři nepřispívá. Asi vás nepotěším, ale vyčerpala jste veškeré léčebné postupy, budete muset počítat, že se potíže budou zhoršovat, ale v určitém období se mohou i zlepšit. Budete muset stále a pravidelně posilovat svalstvo v okolí páteře a naučit se s potížemi žít. Najít si sama různé úlevové polohy, vysledovat, co vám pomáhá a co potíže zhoršuje. Lékař vám vždy pomůže při tom nejhorším, podá vám léky, injekce, ale v mezidobí bude péče o vaši páteř pouze na vás. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření spánku
Články: Vyšetření spánku
V případě poruch spojených...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Infarkt myokardu může člověka zastihnout kdekoli: umíte účinně pomoci?
Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: