Bolest srdce

Před dvěma lety jsem byla poslána na kardiologii s rychlým pulsem a "přeskakováním" srdce. Prošla jsem celkovým vyšetřením (ECHO, několikrát EKG, Holter, lab. testy), byl zjištěn rychlý puls, "přeskakování" jsem tehdy neměla, jinak vše v normě. Dostala jsem Nebilet, později mi byl změněn kvůli těhotenství na Concor. Přeskakování nezmizelo, ale nějak jsem mu nevěnovala pozornost, beru to jako součást života.Nyní, poslední dva týdny mám takové zvláštní potíže - v podstatě se mi z přeskakování staly dva typy - jeden je ten, co jsem mívala, tedy přeskočení, celkem jasné, druhé, co je nové, je tiché s tím, že to dopředu celkem vím, že přijde. Mimo to jsem měla jakoby krátké zachvění, které už ale nepociťuji. Na kardiologii jsem objednána na začátek září. Psala jsem do této poradny v pondělí, bylo mi odpovězeno, abych zašla za praktickou dr., která mě pošle na EKG, kde bude jasné, jestli je to vážné nebo ne. U své paní doktorky jsem byla, známe se, je velmi pečlivá. Vyslechla mě, poslechla mi srdce, změřila tlak, zdálo se jí vše v pořádku. Dle ní to mám ze stresu (manžel má složitou práci, není moc doma, máme dvě malé děti, dostavujeme dům a máme se stěhovat...), dál to neřešila. Dnes se mi při tom přeskočení (to už opravdu nevnímám) udělalo celkem slabo, byli jsme na procházce, tedy v pohodě, nic mě ale nebolelo, celkem rychle se to rozešlo. Nevím, jestli jít znovu za praktickou dr. a chtít EKG nebo se zkusit objednat na tu kardiologii dříve? Jsem člověk, co se často stresuje, ale obvykle mi z takových věcí bylo špatně od žaludku. Děkuji, že jste při čtení došel/došla až sem! :-)

Odpověď odborníka:

Dnes má většina praktických lékařů Ekg v ordinaci, takže si myslím, že není problém vám Ekg natáčet, když to přeženu, tak každý den. Já rozhodně nikdy pacienta neodmítnu, je to dobré i pro jeho uklidnění, psychiku. Pokud lékařka Ekg nemá, je možné vám domluvit na nejbližší interně, v tom případě vám ho natočí jednorázově a pokud bude normální, řeknou, ať vyčkáte kardiologie. Nevím, jestli jste ve vašem regionu schopna domluvit bližší termín, než máte, např. v našem regionu je kardiologie přetížena a dřívější termín než za 4-6 týdnů vám nedají. Nyní se vyjádřím k vašim potížím. Bušení a chvění srdce pociťují pacienti často a v nepravidelných intervalech, aby kardiolog byl schopen diagnostikovat typ poruchy, je nutné, aby to viděl na křivce, proto se dává 24h Ekg (přístroj na hruď). I v tomto případě, není úspěch záchytu zaručen, proto je třeba vyšetření opakovat, doplnit ECHO, ergometrii atd. V srdíčku jsou běžné dráhy, které vedou impulz. Někdy tyto dráhy mohou být trochu jinak, trochu navíc a je potřeba, aby se určilo, zda pomůže jejich přerušení. Blíže vám řeknou po kardio vyšetření. Pokud lékařka hovoří o stresu, může být, ale kardiologie je pro vás určitě důležitá. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: