Bolest srdce a brnění v prstech levé ruky

Dobrý den, hraju v metalové kapele na bubny. Bolest břicha doprovázená hraní, kterou jsem přisuzoval vysoké fyzické zátěží, odezněla. Řekl jsem si, že jen stačilo, abych nabral fyzičku a bude po problémech. Díky hraní i přestaly bolet záda a celkově jsem se cítil líp. Jenže před nedávnem začaly bolesti srdce a problém i s hlubokým nádechem. Nedával jsem tomu důležitost, protože po hraní to vždycky odeznělo. Problému jsem si začal všímat víc, kdy bolest srdce neustávala ani druhý den. Po tom, co se mi u hraní k bolesti srdce přidalo brnění v prstech levé ruky, které přechází až předloktí, mi spoluhráči říkali, že měním barvu od modré po fialovou. Po skončení hraní brnění v levé ruce nepociťuju, ale bolest v srdci chvíli přetrvává. Bolest není ostrá spíše tupá. Bušení srdce je jen při hraní. Jinak ani nepociťuju malátnost, bolest hlavy, zvedání žaludku ani točení hlavy, pocení, ani momentální únavu. Můžete mi poradit?

Odpověď odborníka:

Zdravím, z pohledu mé kompetence odpovím na možný problém postižení tepen ruky. Při chronickém pohybu hraničícím s vibrací nebo vibraci představující dochází k zvyšování tonu nervů, kterým se říká sympatikus, při kterém se stahují drobné tepínky ve svalech prstů a ruky (tzv.vazokonstrikce). To se projevuje bolestmi, které mohou být brnivé, a barevnými změnami prstů (blednutí až fialovění). Kromě odstranění vibrací se léčí pomocí léků zabraňujících vasokonstrikci (jako u tzv.Raynaudova syndromu). Další možností je syndrom karpálního tunelu, projevující se (pouze) brnivými bolestmi ruky až předloktí, což je ovšem problém neurologický. Doporučuji tedy prostřednictvím Vašeho praktického lékaře navštívit nejprve místní angiologickou ambulanci. Angiolog Vaši situaci posoudí a v případě vyloučení cévního nálezu doporučí event. neurologické či kardiologické vyšetření, která budou pravděpodobně potřebná i v rámci "bolesti srdce". S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolest srdce a brnění v prstech levé ruky | Od: Petr | 7.4.2015 20:41
Děkuji za odpověď. Zapoměl jsem doplnit, že jsem
tu barvu měnil v obličeji na na ruce, jestli je to o i
tak může způsobovat totéž
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: