Bolest svalů

Chtěl bych Vás poprosit o radu. Uz 3měsíc mi není dobře. Ze začátku me bolely nohy jako kdybych běžel maraton, dostával jsem krece a byl jsem pořád unaveny a to o když jsem byl v praci třeba jen na 4h. Postupně se to zhorsovalo (krece i v rukou, bolest kloubu, zimnice, pocení, bušení srdce, nespavost,zadychavani se, úzkost, nechuť k jídlu, třesou se mi ruce, a posledni 3dny mě pálí levá ruka a noha. Od začátku chodím po doktorech a veškerá vyšetření mam v poradku. Byl jsem na sonu, ekg, orl, rentgen plic, plicnim, neurologii, interně. Obvodní lekarka mi dělala krevní testy a ty jsem měl v poradku. Teď v pondělí jsem byl na krvi kvůli podezření na stitnou zlazu, ale to nepotvrdilo. Uz nevím co dal dělat. Obvodní doktorka mi řekla ze už taky neví a ať odpocivam. Predepsala mi Trittico abych se uklidnil a mohl v noci spát. Dnes je to týden co ho užívám. Byl bych moc vdecny za každou radu. Už vážně nevím co dělat a kam jít.. Hezký večer. Zavacky

Odpověď odborníka:

Mně se u mých pacientů osvědčil při takovýchto potížích následující postup. Aplikace Magnesium sulfuricum i.m. 2x týdně, celkem 5 injekcí (jedná se o poměrně velkou dávku léčiva, ale moje sestřička aplikuje do hýždí velmi opatrně, injekci píchá pomalu, až 5 minut a pacienti to snáší dobře a jsou vděčni). Dále vždy uvažuji o diagnoze polymyalgie revmatica - jedná se laboratorně o těžko prokazatelnou patologii, kdy revmatické faktory jsou normální, CRP (ukazatel zánětu zpočátku vyšší, pak se normalizuje), vy máte potíže už déle, tudíž budete mít asi laboratoře v normě. Při podezření na tuto diagnozu doporučím dovyšetření na revmatologii. Vzhledem k tomu, že objednací termíny jsou v našem regionu dlouhé, pacientovi nasadím naslepo Prednison 20 mg na 14 dní a poté začnu dávku snižovat na 15 mg na týden, 10 mg na další týden. Pokud potíže přestanou, je jisté, že dianoza byla stanovena správně. Než se pacienti dočkají termínu na revmatotologii, obvyklou jsou již bez potíží, revmatolog poté přebírá dohled na léčbou a nechá Prednison třeba 3 měsíce v dávce 5mg. Trittico si nechte, je to dobrý lék na zklidnění i na spaní. Ještě můžete zkusit volně prodejný Tebocan nebo Tanacan, jsou na prokrvení, přírodní preparáty.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: