Bolest úponu achillovy šlachy

Po dělší a nárazové zátěži v kombinaci s nesprávnou obuví jsem měl dostal mírnou bolest v oblasti úponu Achillovy šlachy, která šla rozvičit. Po týdnu zhoršení, nyní několik dní silně kulhám. Šlacha je bez otoku, nebo zarudnutí, nohu ohýbám, stoj na špičkách nevadí, na omak bez bolesti. Nohu chladím. RTG ukázalo ostruhy na obou patách, na ploché zadní straně chodidla, zde ani v minulosti žádné bolesti. Dop. rázová vlna ostruhy. Může bolest úponu Achillovky způsobovat ostruha a nebo by mohlo jít o zánět bez jeho spec. příznaků?

Odpověď odborníka:

Záleží oprabdu na naprosto přesném umístění bolesti,Bolestivém pohmatu, bolestivá astruha patní kosti má bolestivé příznaky v podstatě velmi níže než je úpon A. šlachy. Pokud se jedná o bolest nad patní kosti a do měkké tkáně v oblasti průběhu A. šlahcy může se jednat o entezopatii, t.j. zánětlivé příznaky v oblasti úponu šlachy na kost po trvalém přetížení šlachy.. To lze rozlišit klinickým vyšetřenímvyšetřením, ale i diagnostickým últrazvukem nebo magnetickou rezonancí. Dop. tedy ortopedické vyšetřené, provedení UZ vyšetření a podle výsledku léčba. Bolestivá ostruha většinou bolí jinak než šlachová entezopatie

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: