Bolest v krku

Dobrý den, včera jsem byla u praktického lékaře, jelikož asi týden mě škrábe v krku a mám ho zahleněný. Zvýšenou teplotu nemám, jiné obtíže (kromě rýmy), také ne. Lékař si mě pouze poslechl a podíval se mi do krku. Jiné vyšetření neprovedl a předepsal mi antibiotika Cefuroxim Pliva na 10 dní. Mojí otázkou je, zda je to v tomto případě nutné, jelikož podobné obtíže (zahleněný krk) mám cca 1x do roka a pokaždé dostávám bez dalšího vyšetření nebo výtěru krku antibiotika... Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Antibiotika by se měla nasazovat při prokázené bakteriální infekci (z výtěru z krku) nebo při klinicky jednoznačném nálezu (např. jasná angina při pohledu do krku). Pokud máte jen škrábání v krku, navíc bez teplot, může se také jednat jen o virosu a na virovou infekci antibiotika nezabírají, takže je zbytečné je nasazovat. Doporučovala bych při další infekci požádat o provedení výtěru.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: