Bolest v krku

Dobrý večer, vážený pane doktore, jako malá jsem mezi třetím a šestým rokem prodělávala asi 10 angín ročně. Po vytržení nosních mandlí angíny ustaly. Před čtyřmi roky jsem opět prodělala asi deset angín za rok, poté mi byl předepsán pendepon, který mi byl píchán asi půl roku. Angíny ustaly (tak 2X do roka), ale neustále mě pobolívá v krku. Třeba den,dva (především pravá mandle), pak bolest ustane a ozve se třeba za měsíc.. Je to velice nepříjemné. Když jsem bojovala za vytržení krčních mandlí, tak mi to můj orl lékař zakázal, kvůli mým alergiím. Moc prosím o radu co s tím... Děkuji, s pozdravem H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Hanko. Doporučení odstranit mandle musí vzít v úvahu celou řadu aspektů, takže to nebývá jednoduché, měl by každopádně hodnotit lékař, který zná Váš zdravotní stav celkově a ví detaily týkající se dosavadního léčebného postupu. K Vaší situaci bych poznamenal, že není nijak prokázáno, že by odstranění mandlí vedlo ke zhoršení alergických potíží nebo většímu riziku vzniku alergie (neblahý vliv opakovaných infekcí s nutností ATB léčby lze považovat za důležitější...). Pokud Vám to Váš ošetřující ORL lékař "zakázal", nebylo to tedy myslím zcela adekvátní - podstatnější je v tomto směru vyjádření alergologa-imunologa. Doporučuji tedy probrat vhodnost tonsilektomie prvotně s tímto specialistou (také s praktickým lékařem, samozřejmě) a s jeho vyjádřením k věci se případně obrátit na ORL znovu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: