Bolest v krku/možná virová angína

Můj problém s mandlemi: Ve 20-ceti letech jsem byl na tonsilektomii ve fakultní nemocnici Motol. Vše předcházelo cca 1 rok stále se opakující angíny, nasazení nepřeberného množství ATB - zjištěna EB viróza, podezření na infekční mononukléózu - nepotvrzeno. Po zákroku cca půl roku vše v pořádku, následně 2 roky jsem prodělával záněty v oblasti mandlí, nicméně následně až do mých 30-ceti let vše bez problému. Ve 30-ceti letech mi část pravé mandle opět částečně začala fungovat, cca 5 měsíců přetrvávající problémy - (folikuly, povlaky - v případě odstranění a následné vytření jódovou tinkturou opět se vytvořili). Doporučeno provedení tonsilektomie pravé části - provedeno v ÚVN Střešovice. Od té doby 8 let bez následků a bez problémů. Nyní v 38 letech poprvé před Vánocemi bolesti v levé části bolesti - vznikl 1 (folikul/čep - nikdo není schopen mi přesně říci co to je), který se opět po vytření jódovou tinkturou objeví během 24 hodin. Byl jsem na pohotovosti v ÚVN Střešovice kde mi dali ATB Xorimax 500 mg, které jsem užíval 8 dní - bez efektu. Včera jsem byl na odběru krve - CRP mám 5, hemoglobin 158 ml, udělali mi výtěr z krku - ve čtvrtek by měly být výsledky. Děje se stav, že ráno folikul defakto zmizí - po noci, do večera opět "naroste" do stejné velikosti a v krku škrábe. Upřímně mám strach, že by se vše mohlo opět opakovat a opět vše skončit operací, což bych nechtěl. Vše mi evokuje, že stav může být virového původu, imunologického charakteru atd. Můžete mi prosím poradit co mám dělat, jak stav řešit? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře, pokud se v krku opakovaně objevuje zánětlivé ložisko, které se nepodařilo zničit antibiotickou léčbou, je jednou z mála dalších možností chirurgické odstranění lymfatické tkáně (tonsily). Doporučuji Vám vyhledat ještě imunologickou nebo alergologickou ambulanci a domluvit se na komplexním vyšetření imunitních funkcí. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: