Bolest v lýtku

Dobrý den, už druhým týdnem mě bolí levé lýtko. Spíše nahoře, jakoby pod kolenem z vnitřní strany nohy. Ráno ne, začne bolet vždy přibližně okolo jedné hodiny odpoledne a bolest přetrvává do té doby než jdu spát (vstávám v 6 hodin ráno). Bolest není ani píchavá, bodavá, nebo řezavá, je spíše stálá a její intenzita se s pohybem ani klidem nemění, pouze s přibývajícím časem k večeru je nepříjemnější. Od 1-10 (přičemž 1=vůbec a 10=k nevydržení) bych to popsala jako 3-4=dá se vydržet, ale obtěžuje mě a dělá mi starosti. Noha není ani nateklá, ani nemá nezvyklou barvu. Žádnou nezvyklost oproti pravé noze jsem nenahmatala. Nevím z čeho by to mohlo být. Nohu jsem zkoušela masírovat, ale nepomohlo. Jediné co mi trochu uleví od bolesti je, když si dám nohy nad úroveň srdce, nebo když ležím. Poraďte, co by to mohlo být, případně co bych měla začít užívat, či na koho se mám obrátit. Je mi 17 let, takže jsem stále pod dohledem dětského lékaře. Budu vděčná za jakoukoliv pomoc a radu! Dotaz jsem již psala na ortopedii, ale mám strach, aby to nemohlo být něco s křečovými žílami (děda na ně trpí, má veliké chuchvalce na nohou), proto píši i na Vaše oddělení. Děkuji za odpověď Eliška

Odpověď odborníka:

Na lýtku a vůbec dolních končetinách bychom se báli trombozy hlubokých žil. Ve Vašem věku by to bylo ale velmi neobvyklé, též píšete že na končetině není nic vidět. Také je nebezpečná spíše počínající tromboza - spíše se uvolní do plic, za dva týdny už bývá přichycená. Řekl bych tedy, že jste si natáhla nějakou šlachu nebo vaz a máte jen počkat až to přestane. Je ovšem problematické, abych dělal diagnozu takto na dálku, v medicíně je možné všechno. Žilní trombozou se zabývají cévaři - buď angiologové (častěji) nebo cévní chirurgové. Ani oni však jen z pohledu všechny trombozy nepoznají, musí se udělat vyšetření cév ultrazvukem. Ještě existuje vyšetření z krve - D-dimery. Jsou vysoké při tromboze. Ovšem i při jiných stavech. Cenu tedy pak mají když jsou nízké - trombozu lze alespoň vyloučit.Hezký den

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x