Bolest v oblasti srdce

Dobrý den. Na začátku února mě začalo bolet jakoby pod levým prsem, v oblasti kde je bradavka, ale jakoby vevnitř, po žebrama. Spíš než bolest to byl takový divný tlak, ale chvílema to jakoby víc zabolelo a vtu chvilímě i jakoby zalil pot. Usnul jsem ale a ráno už tobylo jakoby lepší, že to snad ani nebolelo a časem se to zlepšilo. Sice chílema jsem měl takový divný pocit, jakoby tam stalé něco bylo, ale nebylo to nějak nepříjemnéani bolestivé. Hledal sem si to na internetu a posoudil jsem že to bude nejspíš skříplý nerv. Ale tenhle týden se ta bolest začala jakoby opostupně vracet. Nejhorší je to teď. Tupá bolest, neohraničená a takový divný talk. Jde mi to skoro až do ramne, ale chvílema mě ta bolest šla až do levé ruky. V jednu chvíly se přidalo i brnění levé ruky, jakoby konečků prstů a pak se na chvíli přidala i pravačka a až jakoby mě i hlava trochu brněla, ale to po chíli přešlo, ale bolest zústala, možná se jen mírně zmírnila. Jinak je mi dvacet let, za půl roku mi bude 21. Jinak je mi dvacet let, za půl roku mi bude 21. Udržuju si pravidelnou váhu 75kg. Měřím 178cm. Učim se truhlářem takže jednou za dva týdny na celý týden jsem v prašném prostředí. Moc nesportuji, většinu volného času trávím na pc, ale teď v zimě jsem si občas zašel na běžky, v létě zase chodím na výlety. Před dvěma lety jsem byl u doktorky protože jsem měl takovej pcoit jakoby bušení sdce a zjistili mi mírně zvýšený tlak. Měl jsem TK holter a doktoři usoudili že to je nejspíš psychycký problém. Chodí také darovat krevní plazmu, již jsem tam byl sedmkrát, naposledy tento týden. Tam mi dělejí krevní testy a měří tlak a všechno je v normě. Byl jsem tam jednou i když byl po těchto prvních bolestech. Dřív jsem kouřil a v poslední půlrok to již omezuji a zakouřím si třeba jen když někam jdu a třeba i jednu ciogaretu za dva týdny. Alkohol jenom příležitostně. Dorgy jsem nikdy nebral a ani nezkusil. Jednou několik let zpátky jsem přecghdil otřes mozku, byl sem pak ale na vysetrenim neurologickym a jeste pres ty oci a nic mi nezjistili, takze to bylo pak v pořádku. To je tak asi vše. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážený pane Tomáši, předně děkuji za obsáhlý dotaz zahrnující řadu užitečných podrobností a chválím, že přestáváte kouřit. Myslím, že se skutečně nemusíte obávat, že by za Vašimi potížemi stál nějaký problém se srdcem (nebo s dechovým ústrojím). Jednak by to bylo velmi neobvyklé už vzhledem k Vašemu věku a jednak Vámi popisované příznaky na to neukazují. Jde nejspíše skutečně o problém z oblasti krční a hrudní páteře, žeber a příslušných svalů (nikoliv nutně o "skříplý nerv", ale příbuznou věc). Můžete tedy ke zmírnění potíží užít nějaký běžný volně prodejný lék proti bolesti, ale doporučil bych Vám každopádně i návštěvu Vašeho praktického lékaře - zkontroluje Váš tlak, vyptá se případně na nějaké další související podrobnosti a natočí EKG (které bude možno porovnat s tím, které Vám točili před 2 lety). A hlavně může rovnou vyšetřit pohybový aparát a neurologický nález na horních končetinách a posoudit, zda je skutečně přítomna např. blokáda v oblasti krční páteře, žeber apod. a rovnou léčebně zasáhnout nebo Vás nasměrovat k příslušnému specialistovi. Také podle výsledku tělesného vyšetření zváží nutnost provedení RTG páteře. Nebojte se tedy a objednejte se ke svému praktikovi, věřím, že návštěva bude přínosná a pomůže najít řešení Vašich obtíží!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x