Bolest vpravo pod žebry, nadýmání, žlutá tekutina ve stolici, pocity na omdlení

Dobrý den, už 3/4 roku mě trápí bolest v pravé části zad. Přichází nárazově a většinou je spojená s nevolností, únavou, pocity na omdlení, někdy žízní a nadýmáním. Když mě tlaky v břiše (většinou v práci) donutí jít na záchod, často se vyloučí jen větry a záhadná žlutá tekutina. Napadlo mne jestli by nemohlo jít o nechtíc unikající žaludeční šťávy. Dělal jsem totiž pokus s tím že jsem si zapisoval vše co jsem snědl a vypil a zapisoval jsem si i následky. Nic ale nenasvědčovalo tomu že by mělo jít o špatné snášení nějaké potraviny, potíže se dostavily až poté co jsem se najedl a pak jsem usedl k počítači (pracuji u počítače). Za ten čas co mě tato nemoc trápí jsem už přišel na to že je mi mnohem lépe když si při sezení podepřu záda polštářem. Kvůli tomu se domnívám že by mohlo jít o nějakou nedomykavost průchodu mezi žaludkem a střevy. Než mne pošlete za doktory vězte že mám za sebou gastroskopii, kolonoskopii, nespočet sono vyšetření po jednomž z nich mi vyndali slepé střevo s tím že na něm byl zánět. Problémy nicméně neustaly. Možná se jen zmenšily, nebo odezněly ty způsobené zánětem. K doktorům se objednávám dál ale zaprvé jsou časy od jednoho vyšetření k druhému dlouhé a za druhé si připadám jako hypochondr a doktoři na mě tak i hledí, protože mi stále nemůžou nic objevit a všechny výsledky všech orgánů i krve jsou dobré. Chtěl bych se zeptat jestl je možné že mám pravdu, nebo jestli vás nenapadá o co by mohlo jít??? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, část obtíží vycházejících z oblasti trávicího traktu je tzv. "funkčních", to znamená, že se jasná příčina problémů nenajde. Vzhledem k Vašemu popisu a řadě negativních vyšetření je pravděpodobné, že tomu je i u Vás. V těchto případech je pochopitelně možná léčba, ale často trvá delší dobu, než se u každého jednotlivce najde vhodná kombinace. Prvním krokem je úprava životního stylu (pravidelná strava, dostatek tekutin, pohybu atd), dále případně ovlivnění složení střevní bakteriální flóry a další postupy. Co se týká Vašeho podezření z úniku žaludečních šťav konečníkem, anatomicky to není možné. A ještě k bolestem zad - je třeba vyloučit, zda nejsou způsobeny nevhodnou polohou při práci na počítači.

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: