Bolest vystřelující do pravé nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám zhruba 3 měsíce bolest zad bederní páteře spíše vpravo a bolí mne pravá noha,někdy i brní a též se občas přidá bolest kolene(ne nikterak velká)Jinak bolest pravé nohy je většího rázu,někdy i v noci mne bohužel vzbudí a musím si vzít lék na bolest,ibalgin zabírá,trochu bolest otupí,ale ne uplně.Pohybem se bolest zhoršuje,naopak v klidu je to lepší.Mezi bolesti jsou typické i 14 denní přestávky,kdy mne záda ani noha nebolí.Poté mne to ale bolí třeba zase dva dny v kuse, a pak další dny mám klid.Naštěstí v chuzi mne to zatím uplně neomezuje,jen trochu,přenáším víc váhu na levou nohu,abych si odlehčila. Na rentgenu zad jsem byla před pul rokem,mám lehkou skoliozu a vyšší hrudní kyfozu,jinak se na rtgenu nic neukázalo. Byla jsme kvuli menším červeným krvinkám na virtuální koloskopii(ct),kde ct zachytilo degenerativní změny sis skloubení(více vpravo).Byla jsem u neurologa,ten mi řekl,že ta bolest s tím může souviset,i to brnění,že tam něco dráždí nerv.Když jsem u něj byla,bolest jsem v tu chvíli neměla.Prohlédl mne a řekl,že vidí jen lehkou omezenou hybnost bederní páteře vpravo,jinak je vše v pořádku a navrhuje cvičení na rehabilitaci.Měla jsem obavu např z bechtěrovy nemoci,ale řekl mi že bolest při této nemoci sama takhle rychle neustupuje,že trvá delší dobu.Chtěla bych se zeptat,myslíte že ta bolest muže souvislet s degenerativními změnami sis skloubení a nebyla by vhodná např.magnetická rezonance?Dále mne znepokojuje,že se ta bolest vrací takhle často,dr.mne upozornoval,že může docházet k bolestem jednou za čas,ale nečekala jsem,že budu mít dva týdny klid a pak zase bolesti..Mám dvě děti,po prvním porodu,mne ta bolest nohy chytla poprvé,ale nepřisuzovala jsem to vubec zádum),je to už osm let a ta noha mne chytla max,dvakrát do roka a to vždy jen na pár hodin. Předem velice děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bolesti mohou souviset i s blokem SI kloubu, případně může jít i o změny na meziobratlové ploténce, ale význam může mít i uvedená skolióza. Jak jste reagovala na rehabilitace? Pokračujete ve cvičení? Když je normální neurologický nález a nervový kořen občas drážděn, je výhodnější správně vedená fyzioterapie. Můžete se domluvit s neurologem k pravidelným kontrolám a mezi tím se snažit zpevnit svalstvo trupu, které chrání bederní páteř.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: