Bolest vpravo pod žebry, nadýmání, žlutá tekutina ve stolici, pocity na omdlení, mžitky

Dobrý den, už 3/4 roku mě trápí bolest v pravé části zad. Přichází nárazově a většinou je spojená s nevolností, únavou, pocity na omdlení, mžitky před očima, někdy žízní a nadýmáním. Když mě tlaky v břiše (většinou v práci) donutí jít na záchod, často se vyloučí jen větry a záhadná žlutá tekutina (většinou na toaletním papíře). Napadlo mne, jestli by nemohlo jít o nechtíc unikající žaludeční šťávy. Dělal jsem totiž pokus s tím že jsem si zapisoval vše, co jsem snědl a vypil a zapisoval jsem si i následky. Nic ale nenasvědčovalo tomu že by mělo jít o špatné snášení nějaké potraviny, potíže se dostavily až poté co jsem se najedl a pak jsem usedl k počítači (pracuji u počítače) a seděl jsem v mírném předklonu, někdy v předkloněné poloze zacítím píchnutí právě vpravo na zádech pod žebry. Někdy nemůžu spát na boku, protože se mi dělá nevolno když mám pravou nohu skrčenou směrem k břichu. Za ten čas co mě tato nemoc trápí, jsem už přišel na to, že je mi mnohem lépe, když si při sezení podepřu záda polštářem a vyvalím břicho dopředu. Kvůli tomu se domnívám, že by mohlo jít o nějakou nedomykavost průchodu mezi žaludkem a střevy. Myslím že mi v určitých polohách tato trubička (jak si to dětinsky představuju) netěsní a kyseliny z žaludku mi dráždí střeva a otravují tělo. Průjmy nemám, jen když začnou potíže, je stolice rozdělena na malé bobkovité části. Když potíže začnou trvá několik hodin než se to ustálí. Než mne pošlete za doktory vězte že mám za sebou gastroskopii, kolonoskopii, nespočet sono vyšetření po jednomž z nich mi vyndali slepé střevo s tím že na něm byl zánět. Problémy nicméně neustaly. Možná se jen zmenšily, nebo odezněly ty způsobené zánětem. K doktorům se objednávám dál, ale zaprvé jsou časy od jednoho vyšetření k druhému dlouhé a za druhé si připadám jako hypochondr a doktoři na mě tak i hledí, protože mi stále nemůžou nic objevit a všechny výsledky všech orgánů i krve jsou dobré. Chtěl bych se zeptat jestl je možné že mám pravdu, nebo jestli vás nenapadá, o co by mohlo jít??? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Oline, příměs hlenu a podobných sekretů ke stolici bývá způsoben nejčastěji zánětlivým postižením tlustého střeva. Při normálním postupu tráveniny v tenkém a tlustém střevě se trávicí šťávy (žaludeční, slinivkové, žluč) chemicky mění a ztrácejí své původní fyzikálně chemické vlastnosti (včetně barvy). Naopak, při tzv. syndromu dráždivého střeva může být posun obsahu ve střevě urychlen, a tím může dojít k nedokonalému zpracování tráveniny a k vylučování nestrávených zbytků potravy a trávicích šťáv. Jednou z možných příčin Vašich obtíží by mohlo být onemocnění žlučníku a žlučových cest (což většinou lze odhalit pomocí ultrazvukového vyšetření břicha). Doporučuji Vám probrat Vaše obtíže jednak s gastroenterologem z hlediska tzv. organických obtíží (tj. podmíněných hmatatelnou, resp. viditelnou změnou struktury trávcího ústrojí), jednak s psychologem z hlediska případných funkčních obtíží (tj. bez viditelných anatomických změn). Podle výsledků by poté gastroenterolog a/nebo psycholog měli určit příslušný další vyšetřovací či léčebný postup. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
podobné obtíže | Od: vojta | 13.12.2015 13:00
Dobrý den, je mi 27 a prodělal jsem zánět
tlustého střeva campylobacterokolitidu. Potíže
mám podobně dlouho jako vy, po prodělaném
zánětu. Popisovaná nažloutlá stolice, hlen, a
další příznaky spolu s bolestí tlustého střeva
trvá, jsem objednán na kolono a endoskopii.
Pokud se nic neprokáže tak se obávám
onemocnění s názvem dráždivý tračník, který tu
pan doktor nastínil.. Je to nepříjemné, musíme
bojovat dál, také se cítím jako hypochondr ale
opravdu mě to trápí..hodně štěstí v hledání
řešení
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x