Bolesti po plastice zkrizeneho vazu

Dobrý den, je mi 21 let ( jsem dnes jiz bývalá volejbalistka - treninky 7x tydne) a jsem 10 měsíců po plastice předního zkříženého vazu. Jsem také 3 roky po plastice zkříženého vazu na druhé noze, mám tedy porovnaní. Kromeˇ přetrženého vazu mam i chondralní defekt 0,5x0,5 mm, zde se dělaly návrty. Rehabilitovala jsem, posilovala jak přední stehenní svaly, tak hamstringy, takže co se týče svalové hmoty, mělo by byt vše v pořádku. Mám ovšem stále velmi silné bolesti (píchání) na vnitřní straně kolene. Bolesti jsou zejména po vstání z postele, ze zidle, pri chůzi ze schodů a do schodů, jak to rozchodím, tak je to dobre. Již 3 měsíce chodím běhat (pomaleji, trasy okolo 5km) a při běhu jsou bolesti také, přidá se ovšem i bolest v mistě odběru štěpu (ligamentum patellae). Kolenu také vůbec nevěřím, pocit nestability pretrvavá. Vím, že je vaz plne funkční az po roce, přesto mám obavy, protože s operací druhého kolene jsem vůbec takové problémy neměla a po třičtvrte roce jsem bez jakýchkoliv problémů a špatných pocitů hrála znovu volejbal. Myslíte ze bolesti jsou kvůli tomu chondrálnímu defektu a dalo by se to nejak řešit? Měla bych navštívit svého ošetřujíciho lékaře, nebo mám ještě vyčkat, než to bude rok? Mohl by pomoct například kinesiotape, nebo je to jen placebo (ikdyž i za to bych asi byla ráda)? Děkuji moc za Váš čas a odpověď. Kristýna

Odpověď odborníka:

Odpověď není zcela jednoducá. Po prosté plastice předního zkříženého vazu byste neměla mít žádné potíže. Zde se jedná jen o stabilitu nebo nestabilitu kolena. Závažnější mohou být zmny v oblasti chrupavčité výplně kolenního kloubu a především jejího kostního podkladu. Může být i změna osy kolena, což posoudí ortoped, i ta může mít vliv na bolest kolena a jeho funkci. Na místě by bylo kontrolní vyšetření, provedení rtg snímku kolena v několika projekcích, případně provedení CT vyšetření kolena, zda se nejedná o kostně chrupavčitý defekt v oblasti kondylu kosti stehenní nebo holenní kosti. V takovém případě speciální léčebný postup. Podle výsledků další pohybová a fyzikáýlní léčba na rehabilitaci. Jistě je na místě zvážit podle výsledku i lázeňskou léčbu, mořský pobyt.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Změřte si nitrooční tlak
Články: Změřte si nitrooční tlak
Každý, kdo občas navštíví...
Tajemný bod G: mýty a pověry
Články: Tajemný bod G: mýty a pověry
V sexualitě existuje mnoho...
Hojení rány může trvat týdny i celé roky aneb Co můžete ovlivnit sami
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Každodenní rizika: jízda na kole
Články: Každodenní rizika: jízda na kole
Jízda na kole – sport...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: