Bolesti třísla, podbřišku a varlete

Dobrý den, mám problémy s občasnými bolestmi pravého třísla/podbřišku a pravého varle, které trvají od listopadu 2015, v únoru jsem prodělal reaktivaci EBV, kdy se mi po týdnu horeček bolesti značně zhoršili, zduřili se uzliny atp, cca od května je to podobné bolestem v listopadu. S mým osobním podezřením na kýlu jsem navštívil lékaře, nakonec se můj obvodní lékař, chirurg a urolog shodli, nezávysle na sobě, že se nejedná o kýlu. Obvodní lékař si myslí, že je to namožené, nebo zánět léčil mě přípravkem Nimesil, bez zjevného zlepšení. Chirurg si myslí vesměs to samé s tím rozdílem, že mi napsal Veral Retard. Minulý týden, jsem se rozhodl ještě pro nezávyslou kontrolu u urologa, protože se bolest vystřeluje i do varlete, po sonu bez nálezu, jsem ještě s doktorem diskutoval o možných příčinnách a dalších příznacích. Abych to zkrátil, pana doktora napadlo, že by se mohlo jednat o natržené/utržené varle z nějaké fyzické aktivity ( do zprávy mi to nezaznamenal), s tím, že se mi občas může varle přetočit a tím mi způsobí onu vystřelující bolest do podbřišku a třísla. Ještě mám od obvodního lékaže objednané jedno sono právě třísla a podbřišku na srpen. Ale zajímá mne spíš, jestli se dá nějak jednoznačne určit, že je opravdu utržené. Popřípadě jestli existuje nějaká jiná možná příčina, která by mohla způsobovat tyto bolesti, střílím od boku, ale napadají mě onemocnění střeva, cista? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Tomáši. Velice se omlouvám, ale takto na dálku bez možnosti Vám těžko k věci něco konkrétního poradím - byl jste viděn hned několika lékaři a jejich názor je třeba brát jako důležitější. Diagnóza "utržené varle" je poněkud dramatická (pokud jste neměl nějaký jasný úraz, je to sporné), řekl bych, že lékař měl spíše na mysli "volnější" varle v šourku, které se tudíž může někdy přetočit a bolet, to byste ale pravděpodobně poznal a v případě, že by stav byl spojen se silnými bolestmi, bylo by třeba ukázat se u urologa hned. Bolesti mohou souviset také s tzv. varikokélou ("křečové žíly" v oblasti šourku) - to by ale urolog. viděl a bylo by to nejspíše patrné na ultrazvuku, dále přece je s kýlou (malá kýla, která se vysune do třísla jen v některé poloze či při námaze by nemusela být při vyšetření patrná...). Je nepravděpodobné, že by šlo o problém střev jako takových. Provést UZ oblasti podbřišku a třísla je rozumné, pokud nemáte akutnější potíže, srpnový termín je v pořádku.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x