Bolesti zad

Dobrý den, mám neustálé bolesti v bederní oblasti páteře, nemohu dlouho sedět, stát na jednom místě nebo být ohnutá. Byla jsem poslána na RTG, ale výsledek je takový, že mi nic nezjistili. Osa páteře uchyluje doleva. Těla obratlová vykazují při okrajích zahrocení. Nevím už co mám dělat , někdy je to strašná bolest. Děkuji

Odpověď odborníka:

Bolesti tohoto druhu bývají opravdu nepříjemné, byŤ v této fázi docela dobře ovlivnitelné. Popis rtg ale něco zjsitil. Nálerz potvrzuje již letité funkční poruchy páteře se svalovou reakcí a určitě přítomnou poruchou statiky pánve,. tyto změny se dějí léta, někdy dokonce desítky let bezbolestně. Změny ( popisované rtg) se dějí nenápadně, je to reakce na špatnou funkci a napětí svalů.Otázkou ještě je, zda ono vychýlení osy páteře je " pouze" funkční a lze jej odstranit, nebo zda je průvodním znakem vážnější poruchy, tzv. skoliozy. Léčba by měla být pomocí správného fyzioterapeuta, který zlepší funkční stav páteře a spojení páteře s pánví, současně doporučí( až po zlepšení, jinak cviky moc význam nemají) cílené cviky, aby bylo možno ono funkční zlepšení udržet a stabilizovat. Ne každý fyzioterapeut je toho schopen. pokud však neproběhne správná léčba, tak musím diokonce postrašit, dojde k zhoršení stavu a poruše ploténky mezi obratly-což opět v první fázi lze zastavit stejně" aktivní fyzioterapií", ale to již musí být rukou lékaře, tady běžná , byť šikovná fyzioterapeiee nestačí, není dostatečná. Tam se zdá ale ještě nejste,. Současně se zlepšením pomocí fyzioterapeuta, současně s cíleným cvičením je vhodné ještě chodit do léčebného cvičení, joga, pilates ,SM system apod., budete dříve úspěšná.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: