Bolesti zad

Dobrý den, již asi 4 roky mám potíže s bolestí zad (loupání, nepříjemný tlak..) v bederní oblasti. Pracuji hodně na zahradě (sečení trávy se sekačkou, sázení brambor, hrabání listí) a aktivně sportuji (jízda na kole téměř každý den). Potíže se zhoršují po těžké práci na zahradě a po nesení těžší tašky, práci na počítači... ale při nečinnosti se také nezlepšují, prostě o těch zádech vím, což dříve nebylo. Navštívila jsem praktického lékaře a neurologa. Dle RTG mám náznak dextroskoliózy s vrcholem u L3, s mírnou dextrorotací. Mohl byste mi prosím vysvětlit, co tento nález přesně znamená a jaká doporučení a omezení pro mě z tohoto nálezu vyplývají? Léky na bolest snáším velmi špatně (po Diclofenacu prudké bolesti břicha, Zaldiar - naprosto nesnáším, neboť u mě vyvolává zvracení, již první užití mě pro tyto nežádoucí účinky traumatizovalo, užívání Midocalmu se téměř neprojevuje). Asi nejvíce mi pomáhá zahřátí a mazaní Dolgitem, ale problém je v tom, že se ty potíže pořád vracejí a omezují mne. Mohly by mi pomoci rehabilitace? - je popsaný nález důvodem k navštívení rehabilitačního lékaře či ortopeda a indikací k rehabilitaci? Potřebuji k rehabilitačnímu lékaři doporučení praktika? Nezhoršuje mé potíže jízda na kole (jezdím velmi ráda i delší trasy - třeba 30 km), popř. jaký sport je pro mě vhodný? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě navštivte neurologa s informací o tom, které léky vám zabírají a které ne - měl by to vědět, aby mohl v léčení pokračovat. Rehabilitace jsou základem léčby bolestí zad, většinou se jimi začíná. Reha pracovnící by vás měli naučit i serií cviků na doma a dát pozor, abyste je cvičila dobře, abyste si více neublížila. Dobré je cvičení pilates, které posiluje speciálně a hlavně hluboké zádové svalstvo, které potom posíleno zabraňuje větším bolestem zad. Kolo neomezujte, neplánujte ale extrémně dlouhé trati, ale vcelku jakýkoli pohyb je vhodný, pokud jeje nebudete přehánět a budete denně posilovat záda spec. cviky. Doplnit můžete i plavání. Na trhu existují knihy o této problematice, /např. Zdravá záda mnoho dalších/ - zkuste se po nich poohlédnout. RTG nález neukazuje nic závažného, pouze zakřivení páteře. Pokud by bolesti pořád přetrvávaly a nereagovaly ani na rehabilitace ani na léky /může se stát/, potom znova navštivte neurologa. Měl by provést hlubší vyšetření vaší páteře a tím je CT (pouze toto vyšetření odhalí např. výhřezy plotének, které rtg nevidí). Hezký den

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x