Bolesti zad

Dobrý den, dneska na kontrole mi lékař na bolesti zad předepsal Tegretol 200. Na příbalovém letáku jsme zjistila že jsou to léky na epilepsii. Tak nevím jestli je mám začít užívat, když takové problémy nemám. Můžete mi prosím poradit? Ještě jsem se chtěla zeptat jsem na neschopence k vůli bolesti zad už 4 měsíc, rehabilitační lékař mi doporučil CT celé páteře mám problém s krční i bederní, ale neurolog takové vyšetření odmítá, bolesti mi vystřelují do nohou a mrtví mi celé ruce i nohy. Už si nevím rady co a jak si pomoci.Vyšetření na revmatologii i EMG je negativní . Děkuji za radu.Kateřina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tegretol (Karbamazepin) lze ve vyjímečných případech na bolest zad použivat, zcela jistě však nepatří mezi léky první volby a jedním z důvodů podávání by měla být neuropatie, kterou by potvrdil EMG nález. Dle informací z Vašeho dotazu je ale EMG negativní. Pokud Vaše obtíže pocházejí z degenerativního postižení páteře (čemuž by mohlo odpovídat i vystřelování bolestí do končetin), byla by vhodnější jiná analgetika. Bylo by tedy vhodné doplnit MRI vyšetření páteře (oproti CT je výtěžnější) a nález a medikaci poté znovu zkonzultovat s neurologem

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: