Bolesti zad a jiné zdravotní problémy

Dobrý den, trpím dlouhodobě bolestmi zad s tím, že jsou doprovázeny různými dalšími záležitostmi, které mohou ale nemusí mít s tímto souvislost. Obracím se na Vás, protože kvalita mého života je tím již několik let výrazně poznamenána. V roce 2011 jsem měla zlomenou pravou ruku v zápěstí, měla jsem lehkou sádru. Nastoupila jsem také do prvního zaměstnání, takže jsem se nacházela ve stresových situacích, v klimatizovaném prostoru a začala jsem více sedět. Od této doby si uvědomuji, že začaly mé problémy se zádama. Dřívě mě záda bolela pouze sporadicky při jasném přetížení (cvičení či stres a dlouhodobé nevhodné sezení před zkouškami). Zhruba v 18 jsem měla problém s kolenem, které jsem nemohla ohnout, nebylo nic nalezeno a po cca roce bylo vše postupně v pořádku. V dalším období jsem měla stále stresujícíc sedavé zaměstnání v klimatizovaných prostorech. Byla mi zjištěna hypermobilita, jinak všechny možné krevní testy v pořádku, na revmatologii nebylo zjištěno nic, co by mělo mít souvislost, byly mi pouze doporučeny prášky na bolest, kloubní výživa a cvičení. Do dnešního dne jsem navštívila několik fyzioterapeutů, vyzkoušela jsem různá cvičení, elektroléčbu, plavání,. V roce 2015 se mi narodilo dítě. Během nemocí, kdy beru např. paralen a tělo je hodně prohřáté dočasně bolesti ustupují. Také v počátku těhotenství bolesti zad ustoupili a po celé těhotenství byla situace lepší. Jinak mě záda bolí spíše každý den. Tupá bolest se projevuje v oblasti levé lopatky a směrem nahoru ke krční páteři, krční páteř v levé částí, v levém ramenním kloubu (zde občas sítím mírnou blokaci), dále bolest hlavy, spíše v oblasti levého spánku, někdy zasahuje i zuby a to pouze v levé části (zcela vyjímečně v oblasti pouze celé horní čelisti) a cítím tlak kolem levého oka. Zcela vyjímečně se projevuje bolest v levém uchu. Vyšetření ucha bylo v pořádku, nebylo nic nalezeno. Na zubním také nic, co by se jevilo jako příčina související s bolestí zad. Celkově se dlouhodobě cítím unavená, vše se zhoršuje při ofouknutí, pobyt v klimatizované místnosti je pro mě někdy nesnesitelný. Zlepšení zaznamenávám při udržování zad a zepména krku v teple. V určitých obdobích u mě docházelo k extrémnímu pocení v noci bez zjevné příčiny. Bolesti gradují večer a v první polovině noci. Stále se jedná spíše o tlak a tupou bolest, která mi ale brání v kvalitním spánku. Pomůže teplá sprcha, nahřátí, sladné jídlo, promasírování do hlouby v levé části zad. V těhotenství jsem podstoupila test na těhotenskou cukrovku, tu jsem neměla. I přes značnou konzumaci sladkého a hodně jídla v předchozím dnu jsem měla ráno hladinu cukru velmi nízkou. V rodině máme cukrovku. Jím značné množství sladkého a nemohu přestat. Při menším množství jídla nebo při jídle ve kterém není mnoho cukrů se zhorušjí bolesti zad a dostavují se stavy úzkosti a "deprese" (např. pocit, že zemřeme na dovolené, že už nevydržím péči o dítě dalších 5 hodin než přijde přítel apod.). Předem děkuji za radu. Jana

Odpověď odborníka:

Asi jste měla smůlu na fyzioterapeuty. Vše vypadá na to, že " aktivně fyzioterapeutická" léčba by měla být správným řešením. Znamená to, -fyzioterapeut zlepší funkci nejen tam, kde to bolí, ale obnoví statiku těla, doporuščí dle zlepšení léčbou konkrétní cviky, které pomohou zlepšení udržet a popstupně stabilizovat. Pokiud se situace zlepšuje, tak je posléze nutné přidávat aktivní aerobní cvičení( což může být i jízda s kočárklem, či jízda na kole s dítětem v sedačce) Bohužel je možné, že zátěž předporodní i poporodní vyprovokkovala lehčí depresivní syndrom, to by měl pomoci řešit( současně s aktivně terapeutickou léčbou) Váš PL. Nízká hladina cukru po dni s nadbytkem přímý cukrů sice opravdu neznamená cukrovku, přesto bych byl na pozoru a s odstupem času doporučuji provést test- orální gluk.toleranční test nebo jednorázově z krve na lačno HBA1c. genetická zátěž, stres a vysoký příjem přímých cukrů to takto směřuje. V Praze je možno se objednat ke mě do poradny.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x