Bolesti zad a kyčlí, revmatické onemocnění?

Dobrý den! Už delší dobu mám problémy z bolestí zad v křížích, v noci, když spím na boku, tak mě bolívají i kyčle. Delší dobu jsme to neřešila až do doby, kdy jsem měla velké bolesti, hlavně v noci, zad v dolní části. Pak jsem šla k Dr., kdy mi doktorka vzala odběry - hořčík v pořádku, ostatní odběry také v pořádku až na CRP, to bylo 18. K tomu ještě mívám pocit pálení v rukou, někdy i v nohou, v zápěstí a v nártech. Ale projevuje se to, že ráno se vzbudím a bolí mě záda a druhý den se vzbudím a záda nebolí, ale pro změnu mě bolí hlava ve spáncích atd.. A tak je to pořád dokola. Dr mi dala žádanku na revmatologii. Chci se zeptat, zda se tak může projevovat revma? A na výsledky CRP 18 jestli je to moc špatné? A zda to může znamenat něco vážného, třeba nádor? A ještě dotaz, s přítelem jsme zrovna plánovali miminko, jestli je možné, pokud se potvrdí revma, zda je možné těhotenství? Je mi 27 a už bych si dítě i přála. Moc děkuji, Hanka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané obtíže mohou ukazovat na nějaké revmatologické onemocnění, ale také nemusejí. Revma ve smyslu revmatoidní artritidy se projevuje především kloubními obtížemi, zejména bolestmi a ztuhlostí určitých kloubů. Podle popisu jste na začátku vyšetřovacího postupu. Uvidíte, co zjistí na revmatologii, možná bude následovat ještě neurologické vyšetření nebo ortopedické vyšetření. Protože popsané obtíže jsou poměrně obecné, mohou provázet jak nezávažné poruchy kosterní soustavy, tak speciálnější stavy. Ale rakovina se tak obvykle neprojevuje, té bych se nebála. CRP je obecný ukazatel zánětlivého procesu (je to bílkovina, která se vyplavuje při zánětu, zejména při infekcích), především pomáhá odlišit (při doprovodných příznacích infekce) virózu od bakteriální nákazy (normální CRP je kolem nuly, při viróze je CRP kolem 20, max.do 32-35. Nad 35 je téměř jistá bakteriální infekce, tj. pokud máte infekci, tak virovou.). V případě revmatologických onemocnění lze mít děti, někdy naprosto bez problémů, někdy je třeba sladit otěhotnění a léčbu nebo mít častější kontroly během těhotenství, ale máloco brání otěhotnění a těhotenství.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: