Bolestivé koleno

Dobrý den pane doktore, je mi 19 a mám problémy s pravým kolenem. Před 3 lety jsem po úrazu podstoupila svou první operaci (část odštěpeného menisku, pliky a chondropatie patelly), problémy stále přetrvávaly a tak jsem musela podstoupit ještě 4 operace. V rekonvalescenci jsem vždy dodržovala, co mi bylo doporučeno a doma jsem i poctivě rehabilitovala. Plavala jsem, jezdila na kole, ale vždy se bolesti znovu ozvaly. Podstoupila jsem i aplikaci injekcí Erectus a užívání léků Flexove na posílení chrupavky. Po poslední operaci (květen 2012, odstranění plik, uhlazení chrupavky) mám opět nepříjemné bolesti, zpočátku to začínalo jako vždy problémem se schody, nyní problémy zasahují i do běžného života. Chtěla bych se Vás zeptat co mám dělat? Osobně si myslím, že na uživání spousty léků a podstupování operací není v mém věku nejlepší způsob, jak mé koleno uzdravit. Množství operací se odrazilo také na mém zdraví (migrény, padání vlasů). Někteří lékaři mi říkali, že jsem rychle vyrostla a úraz kolene k tomu také moc nepřidal. Neznamená to ale že tyto bolesti mě budou doprovázet celý život? Někdy jsou to opravdu nesnesitelné bolesti, ale pravidelné podstupování operací, které mi pomohou max na půl roku není žádné řešení. Mohl byste mi prosím poradit, co bych mohla dělat? Moc děkuji za Váš čas a odpověď s přátelskými pozdravy a přáním krásného dne Jana H

Odpověď odborníka:

Nenapsla jste jaké byly operační diagnozy a jaké zákroky na koleni byly provedeny. Na základě tak krátkého příspěvku, který jste zaslala, neznalostí provedených výkonů a diagnoz je nesnadné sdělit další doporučení. Rovněž je třeba koleno vyšetřit, zhodnotit otok, výpotek, bolestivou hybnost, rozsah hybnosti, zhodnocení funkce periferie osy končetiny, osy umístění čéšky, rtg snímek a další. Obecně lze říci, že čím více operací koleno podstoupí tím se mohou obtíže více objevovat, protože na každý zákrok reaguje výstelka kloubní sekrecí, zánětlivou reakcí, která většinou odezní. Ze sdělení vyplývá, že kromě možná drobného úrazu byla v popředí jako u dalších mnoha mladých lidí chondropatie čéšky, která byla reakcí na přetěžování kolena při jisté slabosti kilopubní chrupavky. A také možna změna na vnitřní ploše čéšky, a změna osy čéšky, hodnocení podle Wiberga. Léčení je vždy poměrně obtížné a náročné. Snížení fyzické zátěže kolena, fixace kolena při namahavých činnostech, rehabilitace a fyzikální léčba. Lázeňská léčba. V tomto okamžiku bych spolupracoval s ortopedem který mě zná a jemuž důvěřuji, vhodné kontrolní vyšetření magnetickou rezonancí a zhodnocení stavu. rehabilitace, dostatek vitamínů a bílkovin, většina ostatních léků u mladého zdravého člověka příliš látkovou výměnu v koleně neovlivní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: