Borrelioza, zánět v koleni, cvičení

Dobrý den, po několikaměsíčních problémech s nateklým pravým kolenem mi byla zjištěna lymská borrelioza. 15 dní beru ATB doxybene(2x denně 100mg), 9.den biofenac (2xdenně 100mg) na zánět. ATB velmi pomohla proti ranní zatuhlosti. Po jedné z punkcí (celkem 7) se z dříve jen z pocitu pnutí kvůli otoku rozšířilo místo otoku. Zatímco předtím byl otok čistě nahoře kolem kloubu, teď mi spíše natéká prostor podkolenní jamky. Lze i z tohoto prostoru vytahovat výpotek? Jak dlouho se takový akutní zánět kolene může léčit? Byla jsem zvyklá chodit 3x týdně do posilovny. V posilovně jsem teď 2x v týdnu, cvičím na strojích, kde koleno zatížené není (jen pro horní polovinu těla)-v podstatě jen vsedě nebo vleže. Cvičení mi hodně pomáhá psychicky a fyzicky se pak hůř necítím. Není to špatně pro léčbu borreliozy nebo zánětu kolene? Účinky ATB se snižují v kombinaci s vápníkem. Na příbalové informaci je, že vápník lze konzumovat cca 3h po ATB, mohu to brát tak i obráceně? Tj. snídaně mléčné výrobky v 5h a v 8h ATB? Moc děkuji. Hezký víkend. Petra

Odpověď odborníka:

Kloubní prostor je jednotný. Může existovat v podkolenní jamce t.zv. Bakerova cysta, která většinou ale také s kloubním prostorem komunikuje. Přesné ujasnění sdělí ortoped. Pokud by se jednalo o Bakerovu cystu punktuje se odděleně, nakonec se řeší operativně. Předpokládám dle vašeho sdělení spíše jednotný otok a výpotek kolenního kloubu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: