#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zasloužené volno vám letos průjem nesmí překazit. Víme jak na to

Ing. Radek Procházka 23.6.2021 reklamní sdělení

Problémy s průjmem někdy zažil každý z nás. Dochází k nim celoročně, ale nejčastěji se objevují v horkých letních měsících, které právě začínají. Průjem se nevyhýbá malým dětem ani zkušeným dospělým. Poradíme vám, jak předcházet riziku jeho vzniku a co na něj zabírá.

grilovani_leto:potraviny_party_akce
Jednou z největších nástrah a zároveň příčin vzniků průjmu v teplých měsících bývají letní grilování

Co je průjem a čím je způsoben?

Průjem je nejčastěji definován jako přítomnost tří a více vodnatých nebo kašovitých stolic denně. Z časového hlediska můžeme průjmy dělit v zásadě na dvě hlavní skupiny – akutní, které netrvají déle než 14 dní, a chronické, jejichž trvání často přesahuje i 30 dní.

Příčiny průjmů jsou nejčastěji infekční. Nejvíce jsou způsobeny viry nebo bakteriemi, méně často pak prvoky. Průjmy mohou být však i neinfekční, patří mezi ně například průjmy vyskytující se z důvodu nevhodné stravy či alkoholu, nežádoucích účinků léků (nejčastěji antibiotik), funkčních střevních poruch (např. syndromu dráždivého tračníku) nebo idiopatických střevních zánětů (ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby).

Jak průjmový stav v našem těle vznikne? Tělu nepřátelské viry nebo bakterie překonají střevní mikroflóru (kolonie bakterií, které běžně žijí ve střevech a prospívají našemu trávení), přilnou k buňkám střevní sliznice a způsobí zánět. Vlivem těchto změn je narušen střevní povrch a nepřátelští mikrobi mají otevřenou cestu do krve. Tomu se však tělo usilovně brání a snaží se je vyplavit, což vede k vodnatým a neforemným stolicím několikrát denně. Průjem je tak vlastně obranný mechanismus našeho organismu proti vetřelcům zvenčí.

Jak se průjem projevuje? 

Řídká stolice ale není jediným projevem průjmového onemocnění, může ji doprovázet:

  • zvracení,
  • bolest břicha,
  • křeče v oblasti podbřišku,
  • únava,
  • nechutenství,
  • zvýšená teplota.

Riziko průjmu se zvyšuje zejména v letních měsících, protože přicházíme častěji do kontaktu s nedostatečně tepelně upravenými potravinami nebo jídlem a pitím neznámého původu či složení. „K nákaze postačí i malá porce zmrzliny nebo kousek nedobře propečeného masa snědeného při zahradním grilování. Rizikovými potravinami jsou v tomto ohledu nejen kontaminovaná voda, ale také mořské plody, drůbeží maso (zvláště pak kuřecí), vejce a majonézy, cukrářské výrobky a produkty se smetanou. Jejich výčet je široký,“ varuje MUDr. Marek Veinfurt z Gastroenterologické ambulance v Nemocnici Mariánské Lázně.

Letní problém číslo 1: Neopatrné grilování 

Jednou z největších nástrah a zároveň příčin vzniků průjmu v teplých měsících bývají letní grilování, kdy průjem způsobí nedostatečné tepelné opracování nebo kontaminace masa či jiných potravin. Prvním z pravidel je dodržování hygienických pravidel:

  • Když se chystáte jít pracovat s jídlem a především se syrovým masem, umyjte si důkladně ruce.
  • Zároveň je důležité udržovat maso nebo jiné dobroty co nejdéle v chladu: z ledničky je vytáhněte až těsně před grilováním. Zejména v horkém letním počasí se totiž bakterie množí nebezpečně rychle.
  • Dbejte na to, aby se čerstvé kusy masa nedotýkaly těch opečených, stejně tak myslete na to, aby se již hotové kousky nekrájely na prkýnku, kde se předtím zpracovávalo čerstvé maso. A zamezte také kontaktu neopečeného masa s jinými potravinami, například se zeleninou nebo bramborami.
  • V neposlední řadě je nutné myslet na to, aby vše bylo dostatečně tepelně upravené.

Letní problém číslo 2: Zrádné cestování do zahraničí 

Miliony Čechů vyrazí letos i přes současná omezení na dovolenou do zahraničí. K rizikům se tradičně přidává setkání s vodou a stravou, na které naše tělo nemusí být zvyklé a jejichž původ a přípravu nemáme pod kontrolou. I cestovatelskému průjmu se ale můžete vyhnout dodržováním základních hygienických preventivních opatření. Zejména pokud cestujete do destinace v civilizační oblasti odlišné od naší, je dobré si před cestou na hygienické stanici nebo u svého praktického lékaře zjistit, zda pro tento region existuje nějaké doporučené očkování, a pokud ano, raději ho aplikovat.

Mezi doporučované rady pro cesty do zahraničí, hlavně mimo evropský kontinent, patří:

  • Používejte balenou vodu jak na pití, tak například i na omývání ovoce nebo čištění zubů.
  • Pečlivě si umývejte ruce. Pokud není k dispozici voda, použijte antibakteriální gel.
  • Nedotýkejte se ručníků na společných toaletách.
  • Dávejte pozor na led v chlazených nápojích – buď se ujistěte, z jaké vody pochází, nebo si ho raději odpuste.
  • Jezte pouze oloupané ovoce omyté nezávadnou vodou.
  • Nejezte syrovou zeleninu a zmrzlinu.
  • Vyhýbejte se tepelně nezpracovaným potravinám, především masu v syrovém stavu.
  • Vyvarujte se kontaktu s volně se pohybujícími zvířaty.

Zjednodušeně a pro zapamatovatelnost se zásady skrývají pod šesti „O“: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit.

Při průjmu doplňujte tekutiny, zařaďte lehká jídla a léčbu urychlete speciálními přípravky

Když už se průjem projeví, je dobré mít na paměti tato pravidla a myslet na jejich dodržování:

  • Udržujte pravidelný pitný režim: Průjem může způsobit dehydrataci organismu. Snadno jí můžete předejít tím, že budete pít dostatek tekutin. I přesto, že máte pocit, že vše, co vypijete, se z vás okamžitě dostane ven, doplňujte tekutiny opravdu dostatečně a pravidelně. Vyhněte se nápojům obsahujícím hodně cukru. Asi jste slyšeli „zaručené“ rady, mezi které patří i ta o popíjení koly. Buďte však obezřetní. Kola a další šumivé nápoje mohou někdy průběh průjmu zhoršit.
  • Jezte odlehčeně: I když se nemusíte cítit dobře, je důležité, abyste se pokusili pravidelně jíst. Volte lehká jídla, o kterých víte, že je dobře snášíte, v menších porcích v rozestupech 2 až 3 hodin. Vyhněte se tučným a kořeněným jídlům. Rozhodně není vhodné sahat po smažených jídlech nebo majonéze a živočišných tucích. Kořeněná jídla by mohla vaše zažívání ještě více podráždit.
  • Užívejte přípravky proti průjmu s probiotiky: Probiotika jsou pro zdraví střevní mikroflóry velmi důležitá, proto je jejich užívání během průjmu velmi vhodné. Ještě účinnější může být užití zdravotnického přípravku, který obsahuje látky řešící průjem a probiotika zároveň.

Průjem se nesnažte jen přežít. Pořiďte si rovnou ochranný film proti nežádoucím patogenům

Zdravotnický přípravek Tasectan DUO pomáhá obnovovat šetrně funkci střev při mikrobiální nerovnováze. Jeho základem jsou látky přírodního původu, konkrétně tanát želatiny (kombinace kyseliny tanové a přírodní bílkoviny želatiny), který působí tak, že ve střevech vytvoří ochranný film bránící střevní sliznici před napadením dalšími patogeny. Jeho druhou velice důležitou součástí jsou probiotika, která pomáhají nastolit přirozenou střevní mikroflóru a zkracují dobu, po kterou vás bude průjem trápit. Probiotika obsažená v Tasectanu DUO jsou tyndalizovaná, tedy tepelně inaktivovaná, díky čemuž jsou bezpečnější i pro citlivé pacienty.

Účinná pomoc všech typů průjmu je na dosah. Pro dospělé i pro děti od narození

Průjem přichází většinou nečekaně. Proto je dobré být připraven a mít doma nebo s sebou na cesty zabalen vhodný přípravek, který dokáže průjem rychle zastavit, ulevit od bolestí břicha a také pomoci obnovit fyziologické složení střevní mikroflóry. Například zdravotnický prostředek Tasectan DUO seženete v nejbližší lékárně bez receptu. Jeho velkou výhodou je, že působí rychle a bez ohledu na příčinu průjmu. Jelikož ho využijete v široké škále situací, je ideálním pomocníkem proti průjmu doma i na dovolené. 

Je navíc dostupný také ve verzi pro děti v podobě sáčků Tasectan DUO Kids. Tento prášek nemá žádnou chuť, takže jej po rozmíchání v malém množství tekutiny děti vypijí bez jakékoliv nepříjemné pachuti, která by mohla vyvolávat jejich odpor. Podávat ho můžete dětem už od narození. Látky přírodního původu, které Tasectan DUO obsahuje, jsou totiž účinné a současně velmi šetrné k tělu, a tedy vhodné i pro nejmenší.

(rap)

Upozornění: Zdravotnické prostředky. Pečlivě čtěte návod na použití.

Účinná látka: tanát želatiny + tyndalizovaná probiotika.

Zdroj:

www.tasectan.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Zas do školy: Proč je nejlepší rostoucí batoh a nerezová lahev

S Harry Potterem nebo Spidermanem? Školák bude mít jasno na první pohled, rodiče...

Zásadní otázka rodičů 13letých dívek: Jak závažné mohou být nežádoucí účinky vakcíny proti rakovině děložního čípku?

Látky používající se na toto očkování jsou zcela bezpečné! Jde o naprosto nepodložené...

Zásady pro atopiky všech věkových skupin

Atopie je dispozice ke vzniku alergie. Mnozí z nás mají tedy geneticky vyšší...

Zásady první pomoci při popáleninách od slunce

Popáleniny od slunce se projeví na kůži v průběhu několika hodin po přílišném...

Zásady správného užívání přípravků tekuté výživy – sippingu

Přípravky tekuté výživy určené k doplnění energie a živin nad rámec běžné stravy...

Zasáhl do vašeho života parkinson? Na webináři s odborníky získáte spoustu užitečných informací

Webinář určený nemocným s Parkinsonovou chorobou, jejich blízkým i zájemcům...

Zase horečka? Zbavte se jí pomocí homeopatik

Horečka není nemoc, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V převážné většině případů...

Zase kašel! Jaká homeopatika naordinovat dětem, když stále marodí?

Probudil vás v noci nekončící dětský kašel? Letos už popáté! Jak zvýšit imunitu...

Zase spálení? Vyberte opalovací krém, který už nedáte z ruky

Jak často se mazat a kolik krému je tak akorát? Užijme si slunce na maximum...

Zaskočila kost? Jak pomoct při dušení jídlem u dospělého i dítěte

Víte, co dělat, když se začnete dusit vy, osoba vedle vás nebo dokonce dítě?...

Zástava dechu vadí plicím i očím

Dobrý spánek je klíčem k bystré mysli a fyzické i psychické síle. Nikoho proto...

Zastavila vás RS v rozletu? Dejte se opět do pohybu!

Dříve se u pacientů s roztroušenou sklerózou pohyb nedoporučoval proto, aby...

Zastavte rakovinu včas – nebojte se screeningu!

Když vám lékař navrhne některý z testů screeningu rakoviny, neznamená to, že...

Záškrt stále zabíjí. Očkování by to mohlo změnit

Každý desátý pacient se záškrtem navzdory veškeré moderní léčbě umírá. V oblastech...

Záškrt: nemoc, která zabíjí i dnes

Myslíte si, že se záškrtem nemůžete nakazit, protože tuto chorobu nikdo kolem...

Zatěžuje konzumace masa oslabený organismus?

Když je člověk nemocný, měl by se více starat o svoji životosprávu. Napovíme,...

Zatočte s jarní únavou

S nastupujícím jarem přichází na tělo i jarní únava. Naštěstí ale existuje...

Zatočte s jarní únavou! Vyzkoušejte pobyt v lázních.

Každoroční strašák skoro každého z nás - jarní únava. V apatyce na ni nejspíš...

Zatočte s kilogramy – pomůže vám Evropský den obezity

Na sobotu 18. května 2019 připadá Evropský den obezity, jehož cílem je upozornit...

Zatočte s nevolností na cestách pomocí speciálních žvýkaček

Problémy s nevolností na cestách neboli kinetózou zažil asi každý z nás. Ať...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#