Brnění a otok nohou

Dobrý den, v říjnu 2008 jsem se na Vás obrátila s prosbou o vysvětlení CT vyšetření. Absolvovala jsem rehabilitační cvičení a 3 týdny v lázních a bolesti zad od té doby téměř nemám. Asi před dvěma měsíci mě začal až bolestivě brnět nárt levé nohy a pravá noha mi před měsícem otekla v dolní části/kotník, nárt/nijak výrazně to nebolí, ale není to estetické a tlačí mě to v botě. Chtěla jsem se zeptat, jestli to může souviset s nálezem na páteři? Případně k jakému odborníkovi se mám objednat? Děkuji za odpověď. Prosím o vysvětlení zprávy z CT vyšetření: V seg. L5/S1 je dorzální centrální prolaps disku 10mm, který je v těsném kontaktu s durálním vakem. Je patrna osteochondrosa disku L5/S1 s výrazným snížením meziobratlového prostoru a s dorsálním osteofytem, který zasahuje do páteřního kanálu až na 9mm v šíři 7mm. Neuroforamina jsou volná, nervové kořeny bez známek edémů. Závěr vyšetření: Výrazný prolaps disku L5/S1 dorzálně a centrálně a osteofyt L5 dorzálně. Je mi 39 let.Trpím bolestmi již od roku 2006, od listopadu 2007 zhoršení bolestí a poslední dva měsíce mám bolesti v oblasti beder a pravé nohy téměř nesnesitelné, v noci se bolestí budím,bolí to skoro stále a nemohu najít úlevovou pozici v leže v sedu ani ve stoje, obstřiky, injekce ani léky proti bolesti(myolastan, brufen, voltaren)nepomáhají.Elektroléčba a rehabilitace též bez výsledku. Jakou mám prosím naději na zlepšení. Děkuji Eva Odpověď odborníka: Dobrý den, CT vyšetření napovídá, že máte vyhřezlou ploténku v lokalitě mezi posledním bederním a prvním křížovým obratlem, zde jsou také patrny degenerativní změny s postižením ploténky, která potom vyhřezla směrem do páteřního kanálu. V této situaci asi neúčinkuje příliš léčba infusemi ani léky, rehabilitace může přinést pouze částečnou úlevu, zeptejte se proto vašeho lékaře na otázku operace, protože jiná možnost asi v této situaci neexistuje. Operace vás zbaví bolestí a hlavně vyřeší váš problém natrvalo. Operace se provádějí na neurochirurgických pracovištích, jistě vám neurolog poradí, které je u vás spádové pracoviště pro tuto operativu a doporučí vás tam na konzultaci. Zde vám jednoznačně řeknou, zda se váš stav dá operovat nebo ne a projdou s vámi detaily operačního řešení. Hezký den. MUDr. Jana Leskovská

Odpověď odborníka:

Dobrý den, objednejte se k ortopedovi, vyšetří vás a dá všechny nálezy a výsledky vyšetření do souvislosti. Vezměte si s sebou všechny výsledky prodělaných vyšetření v minulosti ( i CT páteře), aby lékař mohl mít přehled. Kdyby byly problémy se srdcem nebo ledvinami /též jsou přítomny otoky, ale spíše kolem kotníku než nárt/ a hlavně byly by oboustranné. Proto navštivte nejprve ortopeda. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
S alergickou rýmou nejen k alergologovi
Články: S alergickou rýmou nejen k alergologovi
S rýmou způsobenou nějakým...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
 V rybách číhá pro alergiky nebezpečí
Články: V rybách číhá pro alergiky nebezpečí
Alergie na ryby hrála také...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolesti zad
Články: Bolesti zad
Alespoň jednou za život...
Kuřáky v jejich závislosti podporují špatné asociace
Články: Kuřáky v jejich závislosti podporují špatné asociace
Lidský mozek využívá...
Černý kašel není normální kašel! Má devastující následky
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: