Brnění a otoky rukou

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné střídání se zdravotních problémů buď brnění a otok rukou - od zápěstí nebo brnění zad - od boků až po palce s touto mojí diagnozou.Případné nutné chzení na wc močit i v noci po cca 3hodinách.Jaký koliv zánět močových cest je vyloučen - bylo provedeno vyšetření.RHB + obstřiky + prášky od bolesti nezabírají.Trochu zabral kaudální obstřik,ale jen na chcvíli.Mám totiž docela fyzicky namáhavou práci. == CT. Seg.L4/5:šíře páteř.kanálku je 13mm. Meziobratlový prostor je snížený o třetinu, ploténka s cirgkulárním posunem, větší porci paramediálně vlevo, kde šíře 4,5mm a je v kontaktu s durálním vakem a kořenem L5 vlevo. Postrnní foramina nezůžena, lehká spondylarthroza. Seg/S1:šířa p.k.je 13mm. MOP nesnížený. Olisteza L5asi 3,5mm, mediální protuze disku šíře 2,5mm,postranní foramina nezůžena.Lehká spondylarthroza. Závěr:relat.prim.spin.stenoza. Levostranná paramediální protuze L4/5 s tlakem na L5 vlevo. Olisteza L5 a medialní protuze disku L/S1 v kontaktu s durál.vakem. Předem děkuji za jakou koliv odpověď.

Odpověď odborníka:

Nález na CT bederní páteře rozhodně nezodpovídá za potíže s rukama. Nervy z páteře směřují vždy směrem dolů, to jest z bederní páteře do nohou. Do paží a rukou směřují nervy z oblasti krční páteře. Brnění zápěstí může být i od karpálního tunelu, což je zúžení v oblasti zápěstí kde může být nerv utlačen.Typicky karpální tunel bolí a brní hlavně v noci.
Nález na CT beder není až tak závažný podle popisu, lépe jej samozřejmě posoudí lékař, nejlépe neurolog, pokud uvidí snímky a také přímo Vás. Vaše potíže střílející do nohou způsobovat může i nemusí.Nemyslím si, že nález na CT je zodpovědný za poruchu močení, jistě Vám to lépe zodpovídá neurolog při vyšetření.
léků od bolesti existuje velké množství, nevím, jestli jste užívala jen Brufen nebo vyzkoušela i jiné. O léčbě bolesti se musíte poradit s vaším neurologem. Obstřiky a kaudální bloky zabírají vždy jen na chvíli. nejlepší terapií by byla dlouhodobá rehabilitace. Nevím jakou RHB jste měla, ale neúčinnější je vždy cvičení a to nejen na RHB, ale hlavně doma. Pokud pacient necvičí doma sám dle instrukcí fyzioterapeuta, nikdy se bolestí nezbaví. Do léčby bolestí páteře a končetin se musí aktivně zapojit každý pacient sám, jinak RHB nefunguje. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Ischemická choroba srdeční
Články: Ischemická choroba srdeční
Co měl lékař na mysli, když...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: