Brnění, cukání svalů a nespavost

Dobrý den, je mi 22 let, s ničím se neléčím, nikdy mi nic nebylo, sportuji a nemám nadváhu. Ale už 4 měsíce mám následující problémy. Nevím, jestli spolu vzájemně souvisí, ale všechno přišlo najednou. Často mě brní celé dny nohy a ruce, nejhorší to je po ránu, to když vstanu, tak mám ruce jak z olova, hrozně těžké, ztuhlé, brní a jako by nebyly vůbec moje. Často mám také záškuby ve svalech, hlavně v nohách, z ničeho nic se mi prostě pohne nohe a cukne v ní. Nejhorší to bývá před spaním, někdy se mi stává, že i 10x mi škubne celé tělo a vzbudí mě to. A posledním problémem je to, že mě kromě škubání těla budí opakovaně zlé noční můry, vždy založené na tom, že mě někdo pronásleduje, vraždí, spikne se proti mě apod. a strach mě potom budí. Takže většina mých nocí vypadá tak, že sebou prvně škubu a proto nemužu usnout, když už konečně usnu, tak mě začnou budit sny a ráno pak vstanu a celý den mě všechno brní. Už jsem z toho opravdu na nervy, protože mě to obtěžuje a jsem z toho unavená. Před spaním piju bylinné čaje na spaní a denně beru 0,5-1g horčíku (opravdu denně a opravdu tolik a nemá to žádný účinek), vitaminy B, železo i vápník, takže mi nic nemůže chybět, stravuju se hodně zdravě, jím maso. Vím, že je potřeba vyšetření u lékaře, ale než tam pujdu (objednali mě až za 14 dní a nechci čekat v tak hrozné nejistotě), tak mě zajímá váš názor, z čeho asi tyto problémy plynou, o co se může jednat? Mám hrozný strach z roztroušené sklerozy a epilepsie, protože ty příznaky na mě sedí, ale na druhou stranu žádné nevyjmenované a další příznaky a problémy nemám. Myslíte, že je to pravděpodobné? Pokud ne, jak se Vám to jeví? Problémy brnění a cukání se několikanásobně zhoršují tehdy, když jsem předchozí večer vypila větší množství alkoholu (piju nárazově 1x-2x týdně, někdy ani to ne), tak se chci zeptat, může to spolu souviset a jak? Moc děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vše samozřejmě záleží na tom, jaký máte neurologický nález, což budete vědět až při vyšetření. Nízká hladina magnesia podobné potíže dělat může, tím že berete magnesium je to asi méně pravděpodobné, ale zkuste do neurologické kontroly zvýšit dávku klidně i na 1,5 gr denně. je ho vhodné užívat společně s B vitamínem. Epilepsie se asi obávat nemusíte. Záškuby končetin při usínání, tzv. myoklonus při usínání je v mezích normy. Další došetření bude ordinováno dle neurologického nálezu .

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: