Brnění, zvláštní citlivost

Dobrý den, možná napíši svůj dotaz trošku zmateně, ale pokusím se srozumitelně. Poslední dobou mám zvláštní problémy. Cítím brnění až možná řekla bych necitlivost nosu a také zvláštní pocit na jazyku. Neřekla bych že je to vyloženě pálení, mravenčení apod., ale prostě jazyk tak nějak divně cítím, že mi to dost vadí. Byla jsem již 2x na neurol. ambulanci, sdělila jsem tam své potíže, že občas mám i zvýšenou citlivost dlaní. Beru cipralex 10 mg na úzkosti a mám pocit, že jakmile toto řeknu, vše se svede na psychiku - panické ataky, i když moje stavy do paniky nejdou řekla bych. Stává se mi to i když je "hlava v pořádku", sportuji a snažím se na to nemyslet. Na neu mě pak doktor proklepal kladívkem a do zprávy jako závěr napsal: nyní v neurostatu pouze projevy NVD. Při kontrole pak regredující projevy NVD. Podle toho co jsem četla mi to ale moc nesedí, že by takto brněl nos a jazyk u této dg. Byla jsem rovněž na EEG - negat. EMG rukou, protože mi v noci znacitliví ruce a musím je protřepat a ono to přejde, tak kvůli karpálům. Negativní. EMG bylo ne jehlové, ale na prsty mi přilepili jakési papírové čtverečky a tím to určili. Chci se zeptat, jestli i z tohoto typu EMG by byl poznat náznak tetanie (protože moje obvodní lékařka mě s podezřením na tuto dg původně na neurologii poslala, občas mi škube i ve svalech) nebo je třeba tu jehlovou a zaškrcování ruky? Ruce ani nohy mě nebrní. Beru již 3 měsíce magnosolv a i tak se mi to děje. Samozřejmě na to myslím a psychika pracuje proti mě. Není to vůbec o tom, že panu dr nevěřím, ale on toho moc nenamluví, kolikrát na dotaz neodpoví, tak chci jen vyjádření i někoho dalšího. Nechce se mi vyloženě hledat někoho jiného a trapně si říkat o EMG na tetanii. Mohl by ji prosím poznat i jen z proklepání kladívkem, třebaže jsem již nějakou dobu brala MG a stav se trochu uklidnil? Může tyto problémy způsobovat opravdu "jen" psychika aniž by to byla tetanie? Jen podotknu, že co mám vypozorované, nemá to souvislost třeba s kofeinem (1 slabé kafčo denně) nebo sklenkou vínka při oslavě apod. Určitě po těchto věcech nejdu do žádných křečí, atd. Moc děkuji a doufám že můj dotaz má trošku hlavu a patu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě vyšetření reflexů / poklep kladívkem/ má své opodstatnění, i EMG a EEG. Asi by bylo fajn vyšetřit Vás i laboratorně a to hodnoty minerálů, stopových prvků a hormonů, hlavně hladin hormonů štítnice. Pak bude možno vyjádřit nějaký závěr.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: