Bušení srdce

Je mi 24 let a v posledním tak půl roce se mi v klidu objeví velmi nepříjemné bušení srdce, často se mi s tímto jevem i točí hlava a je mi na omdlení, jsem velmi unavená a to i když se ráno probudím cítím se vyčerpaná a po pár hodinách fungování bych spala znovu. Babička i dědeček měli infarkt, děda kardiostimulátor, jinak srdeční onemocnění se neobjevuje. Děkuji za radu. Lusia

Odpověď odborníka:

Onemocnění srdce je ve Vašem věku méně pravděpodobné, ale takto po internetu ho samozřejmě zcela vyloučit nemohu. Častější příčinou podobných potíží zejm. u mladých žen bývá stav, který označujeme jako panický syndrom a jeho výsledkem je hyperventilační tetanie: projeví se zrychleným a/nebo prohloubeným dýcháním (kterého si nemusíte být vědoma), jehož důsledkem pak je brnění různých částí těla, typicky např. rtů, jazyka či rukou, dále motání či bolest hlavy, nevolnost, pocit na omdlení. Časté bývají také pocity bušení srdce, zrychlené či nepravidelné srdeční akce. Podstata problému je psychického rázu, ale neznamená to nějakou "nenormálnost", depresi apod., nejde o žádné tzv. hysterické scény apod., jak se někdy laici domnívají, když tuto poruchu označíme za psychickou. Myslíme tím to, že není přítomna tělesná (organická) porucha. Osoba trpící tímto syndromem není zpravidla schopna svou vůlí onen stav ovlivnit (a často si vůbec uvědomit). Abychom tuto diagnosu mohli vyslovit, musí být vyloučeny jiné – primárně tělesné příčiny, které mohou navodit podobné příznaky, např. skutečné srdeční arytmie či jiné srdeční poruchy, změny krevního tlaku, nesrovnalosti vnitřního prostředí či hormonální poruchy a další. Proto prosím vyhledejte Vašeho praktického lékaře, který Vás vyšetří a posoudí, zda doplnit krevní odběry či další vyšetření (prosté EKG ev. 24-hodinové monitorování srdeční akce, echokardiografie aj.). Diagnosa hyperventilační tetanie není nic mimořádného a stavy se zpravidla daří eliminovat nebo korigovat užitím třeba i jen malých dávek léků se zklidňujícími účinky či léků zpomalujících srdeční akci. S pozdravem

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: