Bušení srdce po probuzení

Dobrý den,občas se mi stane,že se v noci probudím a po velmi krátké době mi začne silně bušit srdce,naměřím si 128 tepů za minutu.Necítím se dobře a mám divné pocity,někdy si naměřím i vyšší krevní tlak 140/98,ale někdy mám tlak během této ataky normální.Tento stav trvá několik minut,většinou nejdéle do půl hodiny odezní a vše je normální,jen pociťuji velkou únavu.Již jsem byla vyšetřena u kardiologa,výsledky holtra byly normální,pouze byly zachyceno přeskakování srdce.Tyto ataky jsou velmi nepříjemné,mám strach,že by to mohlo být něco vážného.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro správnou diagnozu je nutné zachytit rytmus na EKG v době obtíží. Pokud jste v době Holtera neměla zrovna tuto epizodu, nic moc nám to neříká. Tak jak to popisujete se zřejmě nebude jednat o nic závažného, navíc jste byla vyšetřená kardiologem, pochybuji, že rada po Internetu bude nějakým větším přínosem. Někdy probuzení v noci může být např. v důsledku stresu a následně budete cítit rychlý pulz, který bude postupně odeznívat, další možností jsou nakupené extrasystoly. To, že si naměříte krevní tlak 140/98mmHg po takové epizodě a jindy ho máte v normě, bych vůbec nepovažoval za nějakou abnormalitu. Pokud jsou tyto ataky nepříjemné, nadále trvají a Vy cítíte potřebu nějaké léčby, domluvil bych se s kardiologem na možnost dlouhodobějšího Holtera, třeba na 7 dní tak, abyste měla zachycený rytmus v době obtíží. Pokud míváte obtíže velmi zřídka (píšete občas, to je asi 1x za měsíc?), bude toto velmi obtížné, ale existují epizodické záznamníky, které můžete mít vedle postele a přiložit na hrudník v době obtíží.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: