Celiakie

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás následující prosbu o zodpovězení dotazu. Dcera podstoupila biopsii tenkého střeva na podezření pro celiakii.Už při převozu na lůžko /tj.15 min.po odběru vzorku/ mi bylo paní doktorkou řečeno,že jsou vidět patrné změny na střevě a tudíž máme diagnostikovanou celiakii.Je možné ,že již z kamer.monitorování při odběru vzorku z tenk.střeva jsou vidět jakékoliv změny na střevě pro celiakii ,nebo zda celiakii potvrdí teprve hystologický nález a tudíž verdikt paní doktorky může být mylný. Děkuji velice a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byly na střevě již větší změny /vyhlazení sliznice, zánětlivé změny/, tak opravdu již pouhým okem může být mohou vzbudit podezření na celiakii, zvláště pokud byly pozitivní i laboratorní vyšetření. Histologický nález zřejmě pak diagnosu potvrdí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Předčasný porod díky cigaretám
Články: Předčasný porod díky cigaretám
Těhotné ženy, které...
Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
Články: Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník
Zjištění, že miminko nejde...
Horské sluníčko ani solárium kůži opravdu nesvědčí
Články: Horské sluníčko ani solárium kůži opravdu nesvědčí
Tmavé zimní měsíce nám...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: