Celiakie

Dobrý den paní doktorko,mám následující problém: dle krevních testů mám pozitivitu transglutaminázy /hodnota 41/ a endomysia na pozitivitu ++.Současně mi diagnostikována ABKM.Podstoupila jsem biopsii tenk.střeva,kde mně byla celiakie potvrzena (tj.před 2 měsíci). Chci se zeptat,zda je možné,že hodnota transglutaminázy klesá i přes nedodržování bezl.diety /pokles hodnoty transgl.za 2 měsíce o hodnotu 3/,hodnota endomisia stále pozitivní na ++.Nebo zda můj pokles transglutaminázy souvisí s vyřazením mléka a ml.výrobků z mého jídelníčku. Slyšela jsem také,že pacient s pozit. transglutaminázy a endomisia byl mile překvapen z biopsie tenkého střeva na podezření na celiakii s tím,že celiakie byla vyloučena a slizničřní klky byly oploštělé a zkrácené v důsledku poškození střeva mlékem. Prosím Vás,je to možné,nebo biopsie slouží pouze k potvrzení či vyloučení celiakie? Děkuji velice za odpovědi

Odpověď odborníka:

Dobrý den, laboratorní vyšetření slouží k vylhledávání pacientů s celiakií, potvrzení diagnosy se musí provést biopsií, kde při této diagnose jsou nacházeny typické změny na střevní sliznici. Nesouvisí to s alergií na mléko. Při doržování sktriktní bezlepkové diety, což je jediná léčby, hodnoty protilátek proti tkáňové transglutamináze klesají úplně do normy, včetně protilátek proti endomyziu. Doporučila bych dietu bez lepku opravdu stritně začít dodržovat . Spíše bych volila opačný postup, nejdříve dietu bez lepku i bez mléka a postupně zkusit zařadit mléko do diety pokud ho budete tolerovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: