Celiakie

Dobrý den, již dva roky ubývám na váze, celkově jsem zhubla o 16kg, za poslední 4 měsíce rychlý úbytek 5kg (nyní 44kg/161cm). Léčím se již 12let s hypofunkcí štítné žlázy (Letrox75) a dva roky užívám Buspiron proti úzkostným stavům, dlouhodobě Aktiferin na anemii z nedostatku železa. Trápí mě bolesti žaludku, hubnutí, velmi časté říhání, neschopnost příjmu většího množství potravy (pocity na zvracení), již měsíc se budím v noci zpocená. Při odběrech krve byly zjištěny protilátky proti kravskému mléku, pozitivní Ab proti endomysiu a proti gliadinu, ostatní negativní. Pro potvrzení celiakie je prý nutná biopsie z dvanácterníku, chci se zeptat na rizika tohoto invazivního vyšetření, čeho se vyvarovat před vyšetřením a po něm (léky, stravování, zátěž). Dále by mě zajímalo, zda jde vyšetřením odlišit nesnášenlivost laktozy od alergie na veškeré bílkoviny. Sono břicha bylo v pořádku, test stolice na OK v pořádku. Dále zjištěny WBC:reaktivní lymfocyty, polymorfní formy lymfocytu, mladé formy lymfo místy s jadérky, nemůže se jednat o CLL? A ještě ANAb a anti-nukleosomy. Mnohokrát děkuji za odpověď, jsem z výsledků trochu vyděšená.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Dano, odběr vzorků sliznice dvanáctníku je většinou nekomplikovaný ambulantní výkon, jejich následné vyšetření je stále standardní metodu diagnostiky céliakie. Alergie na veškeré bílkoviny by pravděpodobně byla smrtelným onemocněním. Změny v krevním obraze mohou být reakcí na jiné onemocnění. Doporučuji Vám podstoupit navržené endoskopické vyšetření horní části trávicí trubice a vyšetření hematologem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: