Celiakie

Dobrý den paní doktorko,měla bych k Vám následující prosbu o zodpovězení mého dotazu.Na základě biopsie mi byla před 5 měsíci diagnostikována celiakie se stupnicí March 3a.Před týdnem jsem byla na kontrolním odběru krve,zda dodržuji striktně bezlepkovou dietu.Jelikož jsem byla 14 dní před odběrem krve na školení a neměla jsem se možnost stravovat bezlepkově,jedla jsem klasickou stravu.Při výsledkách kontroly krve jsem byla v šoku,když hodnota transglutaminázy byla 16 /před 5 měsíci byla 40/ a endomysium bylo negativní. Nedovedu si představit,jak můžou hodnoty klesat oproti nedodržování bezlepkové diety. Pomůžete mi rozluštit tuto záhadu?Nevím zda se pozitivní nález biopsie nemůže zaměnit např.s poškozením střeva při intoleranci na BKM /ta mi byla též potvrzena/.Děkuji velice

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte histologicky potvrzenou celiakii a začala jste dodržovat bezlepkovou dietu, tak je v pořádku, že hodnoty protilátek proti tkáňové transglutaminase poklesly a proti endomyziu vymizely. Pokud jste dietní opatření porušovala pouze na školení, a pak se k dietě opět vrátila, nemusí dojít k dramatickému nárůstu protilátek . Bioptický nález u celiakie je typický, myslim si, že nedošlo k záměně diagnosy.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: