Celiakie

Dobrý den, můj dotaz se týká lepku. Již několik let mám střevní potíže, bolesti. Podstoupila jsem několik vyšetření, téměř všechna byla negativní, pouze na scanu střev byly patrné zvětšené uzliny (scan jsem podstoupila k vyloučení Crohna a z výsledků paní doktorka usoudila, že se spíše jedná o potravinovou nesnášenlivost) a z biopsie střeva potvrzena částečná absence laktázy. Z krve mi opakovaně vyšla pouze reakce na lepek, avšak z biopsie byla celiakie vyloučena. Nyní se ze stravy snažím striktně vyloučit podezřelé potraviny a nevím, zda se mám i přes vyloučenou celiakii vyhýbat lepku, vzhledem k těm výsledkům z krve (zda je možné, aby mi lepek vadil i navzdory vyloučené celiakii). Předem děkuji za odpověď. Katka

Odpověď odborníka:

Vážená paní Katko, céliakie je charakterizována nesnášenlivostí glutenu (lepku). Ke standardnímu upřesnění diagnózy céliakie je nezbytné histologické vyšetření vzorků sliznice tenkého střeva, odebraných při endoskopii horní části zažívací trubice. Jiným způsobem nelze diagnózu céliakie spolehlivě potvrdit. Jiné onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku není definováno. Pokud se při přísné bezlepkové dietě upraví jak zažívací obtíže, tak histologický nález, je toto možné považovat za nepřímý průkaz onemocnění. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
celiakie | Od: Jana | 16.9.2014 22:08
Dobrý den,mám takový dotaz,v dětství mi byla
diagnostikována celiakie,tenkrát pan doktor
říkal,že celiakie může vymizet v pubertě.Nevím
zda je to možné,ale už asi patnáct let jím
normální potraviny a nedržím bezlepkovou
dietu.Ovšem poslední dobou mám křeče v žaludku
a občasné průjmy.Chtěla jsem se zeptat zda je
možné aby nemoc sama vymizela,a když si chci
nechat udělat testy na celiakii,musím k
praktickému lékaři?Nebo mohu jít na nějaké
endoskopické vyšetření sama bez potvrzení
praktika?A ještě jedna otázka,mám dvě
dcery,jaká je možnost že mohou onemocnět
celiakií.Děkuji Vám
reagovat
re:celiakie | Od: uLekare.cz | 17.9.2014 10:32
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, aby jste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik. V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: