Celiakie nebo co?

Dobrý den, je mi 28 a od puberty trpím nevolnostmi, bolestmi břicha nezi žebry a pupkem (jako by pálení a bolest zároveň), průjmy( 2-3dny) a pak zácpou (týden až 14dní),pořád říhám a jsem nafouknutá. Často pocity na zvracení. Když mám průjem, provází to křeče do břicha, pocit na omdlení a asi 3xjsem omdlela. Cca před 3lety mi dělali kolonoskopii-nic kromě uzavřených hemoroidů nenašli. Mívám atopické ekzémy, křeče do svalů, bolesti hlavy.Mám alergii na ořechy a sezam(vyhýbám se jim). Snažím se jíst vyváženě,zeleninu i ovoce,mléčné bi-fi atd. Nyní jsem těhotná( 21 týden). Doktorka na základě gen. testů z krve usoudila, že mi může předčasně dozrávat placenta a zvýšené riziko na Downův syndrom(naštěstí neprokázáno).Prý by se mohlo jednat o celiakii. Lékařka mi odebrala krev, dala mi výsledky do ruky, že musím na gastroenterologii.Tam mi po telefonu řekli,že mám držet bezlepkovou dietu, ale jsem tam objednaná až za měsíc.Ale jsem už z toho trochu nervozní(můj první syn je autista a bojím se, aby se to druhé narodilo v pořádku) a doufám, že mi někdo poradí dříve, o co by se mohlo jednat. Výsledky vyšli takto: Imunoglobulin - 1,27; AB/Tk.transglutamináza IgA CLIA - 2,3; AB/Endomyzium(EMA) IgA-negativní, AB/Gliadin IgA - 6,0; AB/Gliadin IgG - 30,7. Můžete mi tedy, prosím, sdělit Váš názor o co může jít. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, symptomy, které uvádíte, by celiakii odpovídat mohly. Hodnoty výsledků z krve je nutno vždy posuzovat s ohledem na referenční rozmezí (tzn. hodnoty v závorce za výsledkem značící minimum a maximum normálních mezí) - každá laboratoř může používat jinou kalibraci. Atopické exémy by také mohly odpovídat morbus herpetiformis Duhring, která opět souvisí s nesnášenlivostí lepku. Pro průkaz celiakie je rozhodující biopsie ze střeva, ovšem bez předcházejícího omezení diety. Nyní může hodně napovědět, zda Vám obtíže ustoupí nebo alespoň budou zmírněné na bezlepkové dietě. Je dobře, že pro jistotu tuto dietu v těhotenství dodržíte. Existují také v lékárnách volně prodejné testery, které mohou orientačně zjistit, zda by se mohlo jednat o diskutovanou chorobu. Nutno též poznamenat, že těhotenství samo je velmi často komplikováno zažívacími obtížemi.

MUDr. Tomáš Pluhař
MUDr. Tomáš Pluhař

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: VFN Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x