Cestující kousek plotýnky?

Dobrý den pane doktore, Píšu za svoji maminku (1970) už od 06/2014 ji bolí noha. Byla na všech možných vysetrenich, rtg, magnetické rezonanci, u fyzioterapeutky,.. Nic nepomáhá. Má stále bolesti i při různých antirevmatikach i analgetikach, nemůže ani chodit na procházky. Noha ji bolí a tuhne.. má pocit jako by ji měla "ve svěraku" . Posílám kousek zprávy : " Chron.deg.zmeny L5/S1 s dors.protruzí levostr.prefor.extruzí s kompresí lat.recesů a oboustr.tlakem až kompresí S1 bilat." Hlavně by nás zajímalo, zda se dá pro to něco dělat nebo pomůže jen operace? Na to mamka moc nechce. Prý je to 50 na 50. Děkuji moc za Vasi odpověď a Vaše rady, hledáme pomoc jakkoliv.. je to opravdu nepříjemné a život obtěžující, maminka je vitální a řada by aspoň chodila na procházky, bohužel noha ji to nedovolí :-( Děkuji ještě jednou... S pozdravem Kateřina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Kateřino. Doporučení k operaci páteře musí zohlednit celou řadu aspektů - celkový zdravotní stav pacienta, stav jeho pohybového aparátu obecně, efekt konzervativní léčby aj. - pokud, jak uvádíte, byla maminka adekvátně vyšetřena a léčena (MRI, neurolog, RHB, fyzioterapie...) a léčby nepřinesla efekt, je myslím vhodné - vzhledem k tomu, že nález na rezonanci potíže vysvětluje a změny ploténky jsou dosti pokročilé, o operaci vážně uvažovat - mamince jde dle Vaší informace 44, s oper. zákrokem samotným by se jistě vypořádala dobře a z hlediska efektu operace (která by spočívala v odstranění vyhřezlé části ploténky, která působí útlak nervových struktur...) na potíže bych si dovolil být podstatně optimističtější, než "50/50". Ať tedy maminka vše probere opět s příslušným ošetřujícím lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: