Chirurgické vyjmutí zvětšených uzlin

Dobrý den v tříslech se mi objevily zvětšené uzliny, lékař meěposlal na chirurgické vyjmutí a na vyšetření uzliny. Na tomto zákroku jsem ještě nebyl, protože mě od toho spousta lidí odrazuje. Nedávno se mi objevily zvětšené uzliny i pod bradou a na krku, které občas mírně bolí. Může to být oslabením imunitního systému? Od mala jsem se léčil na imunologii kvůli slabému imunitnímu systému, alergii a astmatu.Toto oddělení uz 4 roky nenavštěvuji, jelikož jsem byl naprosto zdravý. Prý bych měl zkusit napřed posilovat imunitní systém. Je chirurgické vyjmutí uzliny nějak nebezpečné? Chtěl jsem se zeptat, co byste mi poradila. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u zvětšených uzlin (zejména pokud je tomu na více místech) je důležité nalézt příčinu a vyloučit onemocnění krve. Někdy mohou být uzliny zvětšené jako následek infekčního onemocnění, v důsledku zánětu v některém místě v těle, v souvislosti s nádorovým či jiným onemocněním... Vyjmutí uzliny a její histologický rozbor umožní zjistit jaká je příčina zvětšené uzliny. Nejprve by ale mělo být provedeno sono břicha, rentgen hrudníku, krevní testy (i na infekční onemocnění, včetně EBV a CMV vyšetření), vyšetření moči... Podle výsledků těchto vyšetření by Vás měl praktikcý lékař odeslat ke konkrétnímu specialistovi, který rozhodne o dalším postupu. Samotná extirpace uzliny je pro diagnózu a případné zahájení potřebné léčby velmi přínosná, jde o malý chirurgický výkon (většinou v celkové anestezii), operační riziko (krvácení, infekce rány, rizika spojená s celkovou anestezií) u jinak zdravého pacienta není nijak vysoké.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: