Chronická bolest zadního stehenního svalu

Dobrý den , mám problém s dlouhodobou bolestí v místě zadního stehenního svalu .Úraz se objevil při fotbalovém zápase už asi před 4 měsíci . Ke konci zápasu už byla bolest velice znatelná . Nemohl jsem dotyčnou nohu skoro ani zvednout kolenem k hrudi ( při běhu) . Když jsem stejný den šel domu měl jsem problém zvedat nohu i při chůzi .I přes bolest jsem v trénování pokračoval ,ovšem prvních pár tréninků po tomto zranění jsem oželil. V podstatě na každý zápas si beru nějaký prášek na bolest . Když si prášek nevezmu bolest se objeví už při samotných prvních 15-20 minut zápasu q poté už nemůžu vydat všechny síly . První dva měsíce mně to omezovalo dostat se do maximální rychlosti (při uplně každém sprintu i s použitím prášku na bolest) . Nyní mě to neomezuje ale jen pokud si vezmu prášek na bolest. Dříve jsem mněl i po rozehřátí problém přitáhnout hlavu ke kolenu u poraněné nohy ,ale u druhé nohy to šlo bez komplikací. Nyní už rozdíl není tak znatelný ,ale stále znatelný je . Noha bolí pouze po nějaké zátěži hned od začátku nikdy problém není jak už jsem říkal až od 15-20 minut pohybu (běhu). Když se bez jakékoliv pomoci snažím patu dostat co nejblíže k hížďovému svalu asi na 3 sekundy mi část svalu mezi hýžděmi a kolenem zatuhne a hrozně bolí , ale to je nepřirozený pohyb takže mi to tolik nevadí ,ale u druhé nohy se při stejném pohybu opět nic neděje . Po tréninku cítím bolest i když v leže nohu pouze natáhnu . Nahmatat se mi žádné bolavé místo nedaří . Byl bych moc rád kdybych dohledal pomoc . V 15 letech na každý zápas prášek není zrovna vhodný . Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ošetření a vyšetření na ortopedii je na místě. Nejen klinické vyšetření, pohmat a pohled, rtg kolena, ale především vyšetření měkkých svalových tkání diagnostickým ultrazvukem. Je předpoklad, že se bude jednat patrně již dnes o hojící se nebo zhojenou i nevelkou svalovou trhlinku, porušení celistvosti svalu. Dle nálezui potom léčba, pravděpodobvně již šetření končetiny, pohybová a fyzikální léčba na rehabilitacu. Jen při větších defektech vyjímečně připadá v úvahu operace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: